Actualitate

Profesorii ies la numărat copii, din casă în casă

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/07/03 door to door.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cadrele didactice sunt revoltate că trebuie să participe la recenzarea copiilor care au vârsta de mers la şcoală.</p>

Pentru ca niciun copil de vârstă şcolară să nu rămână neînscris în clasa pregătitoare ori în clasa I, profesorii sunt obligaţi ca, după orele de curs, să meargă din casă în casă pentru a înregistra copiii.

Procedura se desfăşoară în perioada 25 ianuarie-18 februarie 2012 şi fiecare profesor primeşte un anumit număr de case sau apartamente care trebuie recenzate.

Pe teren, dupa ora 16.00

Profesorii susţin însă că nu e treaba lor să participe la înregistrarea copiilor. „Nu mi se pare normal să fac asta, atâta timp cât treaba mea este să învăţ copiii, nu să umblu din casă în casă. S-a făcut anul trecut un recensământ, era foarte simplu să se preia date de acolo sau direct de la grădiniţe. Plus că nici nu vom fi plătiţi pentru asta”, se revoltă Beke Szuana, o profesoară din Cluj-Napoca.

Profesorii sunt indignaţi

Nici sindicaliştii din învăţământ nu apreciază faptul că profesorii sunt puşi să umble din casă în casă. Într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) se precizează că recenzarea copiilor nu intră în fişa postului şi că aceste date se pot obţine mai simplu, pe baza informaţiilor colectate la recensământul din 2011.

„Menţionăm că în lipsa unei obligaţii impuse prin fişa postului-anexă la contractul individual de muncă, cadrelor didactice nu li se poate imputa neîndeplinirea obligaţiilor de serviciu, deci nu pot fi sancţionate disciplinar dacă nu participă la recenzarea copiilor”, se arată în documentul citat.

„Nu suntem de accord cu acest procedeu, pentru că nu cadrele didactice trebuie să facă asta. Nu intră în atribuţiile lor. Avem de-a face cu o altă aberaţie a Ministerului Educaţiei. Părinţii sunt cei care trebuie să se intereseze de înscrierea copiilor în clasa 0 sau în clasa I. Nu te apuci tu, ca professor, să umbli pe coclauri, după ce ai predat la clasă o zi întreagă”, a adăugat Lucia Cojocaru, lider FSLI Cluj.

Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj (ISJ), a declarat că fiecare unitate de învăţământ trebuie să se asigure de faptul că ştie exact numărul copiilor care le este arondat, „iar pentru acest lucru se vor utiliza mijloacele pe care le crede de cuviinţă unitatea respectivă, fie că cere informaţii de la grădiniţe, fie că trimite profesorii pe teren”.

Înscrierea la pregătitoare, în patru etape


Începând din acest an, copiii care merg în clasa pregătitoare şi în clasa I vor fi înscrişi în patru etape succesive. În prima etapă sunt înscrişi copiii ai căror părinţi vor ca cei mici să înveţe în şcoala de circumscripţie.

În a doua etapă sunt înscrişi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

În cea de-a treia etapă sunt înscrişi copiii ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculaţi, din lipsă de locuri.

De asemenea, depun dosarul părinţii care nu au participat la etapele anterioare de înscriere şi solicită, în etapa a treia, repartizarea la şcoala de circumscripţie. În cea de-a patra etapă este asigurată înscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost distribuiţi din diferite motive.

abonare newsletter