Actualitate

Un clujean la Tbilisi

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/27/07-georgia de tiberiu crisan 1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Capitala Georgiei este un oraş al contrastelor, pe care Monitorul de Cluj vă invită să-l descoperiți.</p>

Monitorul de Cluj vă invită într-o călătorie imaginară în Georgia şi în capitala Tbilisi, văzute prin ochii fotografului clujean Tiberiu Crişan, stabilit în Bucureşti de câţiva ani, şi a unei echipe RFI România.

Clujeanul Tiberiu Crişan a fost fotograful RFI pentru o serie de trei reportaje despre educaţie, sănătate şi mediu din Georgia. Jurnaliştii RFI şi fotograful clujean au petrecut în Georgia mai puţin de cinci zile, de aceea Tiberiu Crişan ţine neapărat să sublinieze că „impresiile mele despre această ţară sunt superficiale. Am petrecut acolo mai puţin de cinci zile, foarte pline, e adevărat, dar insuficiente, cred, pentru o părere « cu greutate »”. Cu toate acestea, clujeanul a reuşit să creeze o imagine suficient de puternică, sugestivă şi convingătoare astfel încât oricine citeşte povestea experienţei lui din Georgia se transpune cu uşurinţă în lumea din fostul stat URSS.

 


Palate monumentale, clădiri de sticlă, dar şi imobile mizere

Călătoria imaginară începe în capitala Georgiei, Tbilisi, un oraş cu o populaţie de 1.345.000 locuitori. Tiberiu Crişan spune că este un oraş al contrastelor cu blocuri sovietice familiare românilor, zone cu case vechi de un secol, degradate şi fragile, clădiri moderne de sticlă şi statui – multe statui. Plus o veche cetate pe unul din dealuri, un enorm palat prezidenţial pe un altul şi o uriaşă catedrală recent construită.

„Între ultimele două clădiri distanţa la pas e de nici 10 minute, timp în care treci printr-o zonă extrem de săracă. Pe cât de monumentale sunt Palatul Prezidenţial şi Catedrala Sameba, pe atât de mizere sunt clădirile dintre ele. Stau să cadă, vântul ridică praful în care copiii îşi văd de joaca lor, în vreme ce adulţii pierd vremea în faţa casei, privind curioşi trecătorii străini”, povesteşte fotograful clujean.

El adaugă că străduţa abruptă care duce spre falnica reşedinţă a primului om în stat este împănată cu paznici. „Nu par înarmaţi, dar sunt mulţi. Din zece în zece metri străjuiesc drumul spre palat, bălăngănindu-se alene de pe un picior pe altul, fără graţie şi eleganţă”, afirmă Tiberiu Crişan.

Drumuri străjuite de gunoaie şi împânzite de benzinării

Despre Tbilisi, clujeanul mai spune că este un oraş prăfos, cu gunoaie pe jos, pungi de plastic agăţate în crengile copacilor, iar un astfel de tablou l-ar determina de exemplu pe orice bucureştean să spună că oraşul lui pare „lună-bec” pe lângă capitala Georgiei.

„Nici drumurile din afara oraşului nu oferă o privelişte mai atrăgătoare: reziduuri de orice fel zac întinse de-a lungul şoselelor, pe lângă care înfloresc o sumedenie de benzinării, în vreme ce altele, aproape la fel de multe, sunt abandonate”, povesteşte Tiberiu Crişan.

Oameni săraci, dar ospitalieri şi prietenoşi

Despre georgieni, fotograful spune că sunt foarte primitori şi prietenoşi.

„Marea lor majoritate nu vorbesc engleza, dar dacă ştiu pe cineva mai luminat decât ei nu ezită să-l aducă pe post de translator. Aşa am reuşit să înţelegem ceva din meniul unui restaurant cu mâncare grozavă servită în porţii îndestulătoare, undeva aproape de Muzeul Păpuşilor. Ispanakhi, un aperitiv delicios de spanac cu alune de pădure trebuie încercat neapărat. Carnea este la ea acasă în Georgia, iar excesul de colesterol nu pare să îngrijoreze pe nimeni”, explică Tiberiu Crişan.

El recomandă Georgia drept o destinaţie turistică deosebită, interesantă şi sigură. „Pentru cei sătui de supra-aglomeratele destinaţii turistice europene, ţara de dincolo de mare poate fi o ţintă inedită şi complet diferită, dar ofertantă pentru exploratorii unei lumi apropiate de-a noastră. În ceea ce priveşte siguranţa, poliţia care a fost reformată complet îşi face prompt datoria, aşa încât nu trebuie să vă faceţi mari griji ca turist în Tbilisi”, încheie Tiberiu Crişan.


Copiii învaţă în clădiri vechi, dărăpănate

Jurnaliştii RFI au prezentat într-un amplu reportaj sistemul educaţional din Georgia care mai are paşi mulţi de făcut până să ajungă la fel cu cel din ţările europene. Potrivit reportajului RFI, elevii învaţă în clădiri vechi şi prost întreţinute, neizolate termic, fără încălzire centrală. Toaletele sunt în curte – o gaură în pământ, cu o carcasă de lemn deasupra. două pentru toată şcoala.

Educaţia preşcolară, aproape inexistentă

Dacă peste 90% din copii merg la şcoală, când vine vorba despre grădiniţă lucrurile sunt exact pe dos. Există localităţi în care sub 10% din copii merg la grădiniţă. La nivel naţional însă, trendul este pozitiv şi a depăşit 60%, cu cea mai mare participare în capitala Tbilisi.

Interesul redus faţă de grădiniţă este legat de taxele percepute, dar şi de mentalitate: oamenii nu cred că grădiniţa foloseşte la ceva. Conform RFI, ar mai fi o problemă: clădirile. Un raport făcut acum cinci ani arată că nu mai puţin de 80% din grădiniţe aveau nevoie urgentă de reabilitare. Lipseau lucruri esenţiale ca încălzirea, acoperişuri nesigure, educatori pregătiţi, minime materiale de lucru.


Georgia, o țară măcinată de războaie

Georgia este situată la graniţa dintre Europa de Est și Asia de Vest, are o suprafaţă de 69.700 km pătraţi şi o populație de 4,3 milioane de locuitori. Statul doreşte să adere la NATO şi Uniunea Europeană. În 1921, Georgia a fost anexată de URSS, iar în 1991 şi-a recâștigat independența. După 1991, micul stat a fost măcinat de războaie între republica autonomă Abhazia şi regiunea autonomă Oseţia de Sud, în aceste războaie intervenind şi Rusia. Toate aceste conflicte au măcinat Georgia, iar populaţia se zbate în sărăcie. În acest moment ţara este condusă de Mihail Saakaşvili care a format un guvern din tineri cu media de vârstă de 35 de ani.


 

 


Fotografiile publicate în acest articol au fost realizate de Tiberiu Crișan

Ultimele Stiri
abonare newsletter