Actualitate

Clujenii sunt chemaţi să alerge pentru a ajuta diabeticii

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/07/03-diabetici--mars cluj 2010.jpg" border="0" style="float: right; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />În numele fiecărui clujean participant la marş, o firmă producătoare de medicamente va dona câte 10 lei către Centrul Clinic de Diabet din Cluj-Napoca, unde sunt trataţi în prezent 23.000 de clujeni.</strong></p>

Sute de clujeni sunt aşteptaţi vineri de la ora 17 la intrarea în Parcul Central de lângă Podul Napoca, la marşul de solidaritate „Câştigi şi dăruieşti sănătate”, un eveniment ce îşi propune să sprijine persoanele cu diabet. Traseul marşului va fi următorul: startul în Parcul Central, apoi se face înconjurul stadionului, se trece pe lângă Hotel Sport, pe lângă cazinou, ajungându-se din nou în Parcul Central, în locul din care s-a dat startul.
Donaţia strânsă în urma marşului va fi utilizată pentru achiziţionarea de dispozitive medicale pentru determinarea hemoglobinei glicozilate, care vor fi folosite atât pentru monitorizarea persoanelor cu diabet, cât şi pentru screening-ul celor cu risc de a dezvolta această afecţiune.
Marşul încurajează adoptarea unui stil de viaţă sănătos, promovând practicarea a minim 30 de minute de activitate fizică pe zi în vederea reducerii cu 40% a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 21. Conform medicilor specialişti, în 10 ani, aproximativ 60.000 de clujeni vor suferi de diabet zaharat, reprezentând o creştere cu 160% faţă de situaţia actuală.
„Românii au un comportament pasiv faţă de prevenţie, iar unii ignoră cu desăvârşire mesajele educative mergând pe principiul clasic că dacă nu te doare, nu eşti bolnav. Ori diabetul este o boală perfidă, care nu doare, dar care evoluează silenţios”, a declarat Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Prima ediţie a marşului de solidaritate „Câştigi şi dăruieşti sănătate” s-a organizat în 2010 la Cluj şi a reunit, peste 400 de clujeni dornici să facă 30 de minute de mişcare sănătoasă şi să strângă cât mai mulţi bani pentru Centrul Clinic de Diabet din Cluj Napoca.

 

abonare newsletter