Actualitate

Bebeluşi ajunși în spital după ce au fost imunizaţi cu un vaccin din Danemarca

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/22/03-vaccin2-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />115 bebeluşi din toată ţara au avut reacţii adverse la vaccinul anti TBC importat din Danemarca, 10 fiind internaţi la Institutul Marius Nasta din Bucureşti.</strong></p>

 

La acelaşi spital, în intervalul martie-noiembrie, au fost trataţi din acelaşi motiv alţi 50 de copii. În judeţul Cluj, în luna noiembrie nu a fost înregistrat niciun caz de bebeluşi cu reacţii adverse la acest vaccin. Mihai Moisescu, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj a declarat că au fost şase cazuri în prima parte a anului, dar a fost vorba de reacţii minore care nu au necesitat internarea copiiilor.


Referitor la cele zece cazuri din Bucureşti, medicul pneumolog Gheorghe Murgoci de la Institutul Marius Nasta a declarat pentru Mediafax că toţi bebeluşii au reacţii secundare grave, au vârsta între două şi patru luni, au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament. „Micuţii au TBC ganglionar. Ganglionii umflaţi sunt în zona axială şi claviculară, cu abces. Au fost operaţi, le-a fost scos puroiul, iar acum iau tratament cu antitubercolitice”, a explicat medicul.

Potrivit Mediafax, autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.


Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că au fost semnalate reacţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind înregistrate 115 cazuri, situaţia urmând să fie analizată de o comisie desemnată în acest sens, pentru a vedea dacă acestea se înscriu în limitele stabilite de OMS.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la vaccinul anti TBC este de unu la mie. România are, în perioada 2011 - 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0,6 la mie, a precizat Raed Arafat.

abonare newsletter