Actualitate

Astăzi începe la Cluj Săptămâna Niponă

<p><strong><span style="font-size: small;">Astăzi de la ora 18, la Centrul de Cultură Urbană “Casino”, va avea loc deschiderea Săptămânii Nipone, eveniment organizat de Japan Play și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Evenimentul va fi urmat de vernisajul expoziției “100 de proverbe”, ale tinerelor artiste Dana Giurescu- absolventă a departamentului de grafică a Universității Naționale
de Arte București și Andreea Mitică, masterandă a aceleiași instituții.

Prin colaborarea lor în “100 de proverbe”, cele două artiste prezintă aspecte ce țin de scrierea japoneză “kanji” printr-o abordare personală și conceptuală.


Kanji sunt simboluri grafice, ideograme, utilizate în scrierea niponă, care reprezintă cuvinte și au capacitatea de a transmite idei și sensuri. Ideogramele sunt la rândul lor compuse din elemente mai mici, pictograme, care în diverse combinații, prezintă idei specifice, uneori neașteptate. Autoarele exproziției au creat un joc de deconstrucție a ideogramelor, alegând ca subiect 100 de proverbe și zicale japoneze,

evidențiind, prin intermediul lucrărilor, deosebirile care există între sensul înțeles al unui proverb și sensurile inițiale ale pictogramelor din care este compus.

Cu prilejul acestei expoziții interactive, clujenii vor putea descoperi asocierile de multe ori neîțelese și ludice ale fragmentelor în formarea unui cuvânt.


Ultimele Stiri
abonare newsletter