Actualitate

Anul 2012 se încheie cu şantierele „eterne” în lucru

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/04-santiere--biserica catedrala ortodoxa manastur primaverii rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cele două biserici, din Piaţa Cipariu şi Mănăştur, sunt de departe printre cele mai vechi şantiere din Cluj-Napoca.</strong> </span></p>

 



Două biserici aflate în construcţie de 20 de ani, modernizarea Muzeului de Istorie, parkingul de pe strada Fabricii şi proiectul privat al mall-ului Akademia Center sunt câteva din şantierele neterminate de ani buni.


Biserica Ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Mănăştur se află în construcţie de aproximativ 20 de ani, însă nici anul acesta nu s-a reuşit finalizarea construcţiei, chiar dacă au fost alocaţi 1 milion lei din bugetul local. Aceeaşi sumă a fost dată şi pentru catedrala greco-catolică din Piaţa Cipariu, însă banii nu au fost suficienţi pentru terminarea grandiosului proiect. Construirea obiectivului din centrul oraşului a început în anul 1992, dar şapte ani mai târziu lucrările au fost oprite din cauza lipsei banilor. Chiar dacă de-a lungul anilor, beneficiarii proiectului au tot redus din înălţimea bisericii şi au regândit proiectul, banii necesari au fost foarte greu de găsit. Şantierul a fost redeschis în anul 2011 când au fost investiţi 465.000 de euro. Lucrările au continuat anul acesta când au fost investiţi încă 475.000 de euro, bani proveniţi de la Consiliul Local, donaţii şi venituri proprii. Finalizarea lucrărilor a ajuns abia la jumătate şi mai este nevoie de încă 700.000 de euro pentru terminarea proiectului.



Muzeul de Istorie, în reparaţii de trei ani

Dacă lucrările de construcţie a celor două biserici gigant par interminabile, lucrurile nu stau tocmai bine nici când este vorba despre reparaţiile la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Clădirea a intrat în reparaţii în urmă cu trei ani, iar de atunci muzeul s-a transformat în şantier. Exponatele, multe dintre ele unicat, zac în saci, la subsolul imobilului.

Modernizarea, începută în 2009 nu a durat decât un an, lucrările fiind oprite in cauză că directorul de atunci, Ioan Piso a contestat contractul încheiat cu o firmă din Bucureşti pe motiv că suma de 13 milioane de euro este prea mare pentru lucrările respective.

În momentul de faţă, actuala conducere afirmă că lucrările de modernizare ar putea demara la începutul anului viitor când Ministerul Culturii va aloca fondurile necesare. „Sperăm ca din momentul în care încep, lucrările să fie terminate în doi ani, deci cel mai devreme la sfârşitul anului 2014”, a declarat, recent, Carmen Ciongradi, directorul muzeului.

Parkingul de pe strada Fabricii, în construcţie de doi ani

Anul 2012 s-ar putea încheia cu încă un şantier neterminat, cu toate că firma constructoare a promis că va termina lucrările anul acesta. Este vorba depsre parkingul de pe strada Fabricii. Investiţia a început în anul 2010 când Primăria Cluj-Napoca a predat terenul către executantul Concefa, după ce au fost desfiinţate vechile garaje ridicate de locuitorii din zonă. Parkingul va crea 310 locuri noi de parcare, valoarea investiţiei fiind de 7.243.348 lei, fără TVA. Durata lucrărilor a fost stabilită atunci la 12 luni, însă termenul de predare nu a fost respectat. Firma Concefa a intrat anul acesta în insolvenţă, dar au promis că vor finaliza lucrările până la finele anului.

Akademia Center, un şantier „etern”

Un alt şantier interminabil este Akademia Center, situat pe strada Victor Babeş, lângă Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Construcţia a început în anul 2008, de firma Nisco Invest care dorea să realizeze un mall, birouri şi o clinică modernă. Şantierul a fost însă abandonat de câţiva ani, iar acum lucrările sunt în paragină.


Citeşte şi:

Muzeul de Istorie mai stă închis cel puţin încă doi ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter