Actualitate

Situaţie disperată la Institutul de Transplant Renal: nu mai sunt bani nici pentru utilităţi

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/operatiechirurgspitaldoctortransplanthemi-rinichi_rl3312.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consiliul Local va aloca 100000 lei din bugetul local pe anul acesta pentru plata facturilor restante la utilităţi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. </span></strong></p>

 



Unul dintre cele mai prestigioase spitale din ţară, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, riscă să fie debranşat de la curent, apă şi gaze dacă nu plătesc facturile restante.


Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj se află într-o situaţie critică şi a cerut sprijinul Consiliului Local pentru plata facturilor la utilităţi. Spitalul are nevoie de 200.000 lei pentru a plăti facturile restante şi speră ca jumătate din sumă să fie alocată de autorităţile locale. „Vă rugăm prin prezenta să binevoiţi a ne sprijini financiar o dată în plus, ţinând seama de situaţia critică în care se află în acest sfârşit de an una din instituţiile medicale de vârf ale oraşului nostru”, a explicat Dan Fofiu-Sânpetreanu, managerul ICUTR Cluj, într-o adresă trimisă Primăriei Cluj-Napoca, în urmă cu câteva zile.


Riscă să fie debranşaţi de la utilităţi


Conducerea ICUTR subliniază că s-a ajuns la această situaţie disperată din cauza subfinanţării de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi a numărului mare de pacienţi trataţi peste sumele prevăzute în contractul cu CAS.

Acum, spitalul este ameninţat cu întreruperea contractelor de furnizare a energiei electrice, gazului, apei şi hranei pentru bolnavi. „Furnizorii de energie electrică, apă, gaz, hrană pentru bolnavii internaţi, reparaţii de urgenţă ale infrastructurii care pune în pericol viaţa pacienţilor (aparate de anestezie, sterilizare, aer comprimat, igienizări impuse de Direcţia de Sănătate Publică) şi altele ne somează cu întreruperea contractelor de furnizare şi de prestări servicii, punându-ne în imposibilitate de a continua activitatea medicală de înaltă performanţă care se derulează în prezent în institut”, a explicat Dan Fofiu-Sânpetreanu în scrisoarea trimisă Primăriei.

Vor primi jumătate din sumă de la Consiliul Local

Conducerea institutului a solicitat 200.000 lei de la bugetul local pe anul acesta pentru acoperirea sumelor restante, însă, cel mai probabil vor primi doar jumătate din sumă. În acest sens, va fi discutat un proiect de hotărâre în şedinţa de Consiliu Local de vineri, prin care se stabileşte alocarea a 100.000 lei din bugetul local pentru ICUTR Cluj. „Această unitate medicală este solicitată de bolnavi din toată ţara în relaţia cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Pentru a rămâne în stare de funcţionare, institutul are nevoie urgentă de fonduri pentru funcţionarea eficientă a instituţiei. Pentru materializarea acestui proiect, propunem alocarea sumei de 100.000 lei de la bugetul local pe anul 2012 Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal pentru plata  utilităţilor (energie electrică, gaz, apă, ardere deşeuri), cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca”, se arată în proiectul de hotărâre.

CAS plăteşte bani doar pentru servicii medicale

Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj menţionează că, potrivit contractelor încheiate cu spitalele, instituţia pe care o reprezintă poate plăti unităţilor sanitare doar serviciile medicale oferite pacienţilor, nu şi facturile la utilităţi. „În baza contractelor încheiate cu furnizorii, respectiv spitalele, CAS decontează spitalelor serviciile medicale acordate persoanelor asigurate”, afirmă Crina Grozav. Referitor la plata serviciilor medicale, reprezentanţii CAS Cluj afirmă că sunt la zi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter