Actualitate
Cete de colindători din întreaga Transilvanie, la Festivalul 'Colind Iancului'
<p><span style="font-size: small;"><strong>Câteva zeci de grupuri de clujeni au participat, duminică, în Piaţa 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca, la ceremonia de deschidere a Festivalului 'Colind Iancului' şi i-au răsplătit cu aplauze pe încântătorii oaspeţi ai oraşului, care au venit din întreaga Transilvanie la această manifestare, pentru a prezenta publicului frumoase datini străbune de Crăciun. </strong></span></p>
Cele 20 de cete de colindători, toţi îmbrăcaţi în superbe costume tradiţionale, moştenite din moşi strămoşi, au impresionat până la lacrimi publicul prin interpretarea 'cu inima şi glasul' a unei suite de colinde, precum şi a imnului Societăţii Cultural Patriotice 'Avram Iancu', într-o perfectă sincronizare.
'Sunteţi atât de frumoşi şi depuneţi o mărturie atât de creştină', le-a spus colindătorilor unul dintre preoţii Arhiepiscopiei Feleacului, Clujului şi Vadului, veniţi să îi admire şi binecuvânteze.
Preşedintele Societăţii Cultural Patriotice 'Avram Iancu', profesorul Victor Bercea, a declarat pentru AGERPRES că locuitorii Ţării Moţilor poartă dintotdeauna în suflet chipul Crăişorului Iancu.
'Ţara Moţilor este un ţinut cu totul special al României prin oamenii ei dintr-o bucată, curaţi la suflet, şi cu istoria în inimă', a spus Victor Bercea, care este de două decenii preşedinte al Societăţii. De loc din comuna Sălciua, iar soţia sa din satul Vidra de Sus, comuna Avram Iancu, profesorul Victor Bercea reaminteşte că Societatea a fost înfiinţată de profesorul universitar Ioan Teodor Stan (1940-1998) de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, de asemenea originar din Ţara Moţilor.
La rândul său, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza, a declarat, pentru AGERPRES, că întotdeauna când românii se reunesc cu gândul la înaintaşii lor atmosfera este impresionantă, pentru că toţi participă afectiv la un astfel de eveniment.
'Suntem aproape de marea sărbătoare a Crăciunului şi acest festival - ajuns la o XVIII-a ediţie - se află sub această aureolă sacră. Azi, iată, 20 de cete de colindători din tot Ardealul îl colindă pe Crăişorul Munţilor, în faţă monumentului care i-a fost închinat. Bucuria este cu atât mai mare cu cât cetele sunt formate, în cea mai mare parte, din tineri. Suntem încântaţi că ei învaţă să preţuiască tradiţiile, istoria naţională şi pe marii noştri înaintaşi', a spus Tiberiu Groza.
Sutele de colindători au străbătut, în alai, Bulevardul Eroilor, până la Monumentul Memorandiştilor, au interpretat colinde şi au fost admiraţi de toţi trecătorii. De la ora 14,00, în sala de spectacole a Cercului Militar, fiecare formaţie venită la festival susţine un mic recital în faţa publicului.
Printre participanţii la festival se numără Grupul 'Datini străbune' din Alba-Iulia, condus de Maria Cioica, ce a venit la Cluj-Napoca 'îmbrăcată în costum popular buciumănesc de sărbătoare', şi Grupul de colindători 'Flori de cântec românesc' din Baia-Mare, căruia i s-a alăturat interpreta de muzică populară Viorica Haiduc Bote.
Grupul de Colindători din Negreni Cluj, 'Grupul de Colindători din Ieud', din Maramureşul istoric, din care fac parte şi Ilieşu lui Ciuclă, în vârstă de 77 de ani, şi Gheorghe al Vălenarului, apoi Grupul 'Nepoţii Iancului' din Beliş (Cluj), condus de instructorul Ion Gheran, format din elevii şcolii din comună, avându-l drept purtător de drapel pe elevul Alexandru Slădac, şi colindătorii din Chiuieşti participă 'cu mândrie' la Festivalul 'Colind Iancului'.