Actualitate

Cum vrea Primăria să rezolve situaţia rromilor de la Pata Rât?

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/19/02-tigani--protest tigani mutati pe str cantonului pata rat rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăria Cluj-Napoca vrea să creeze pentru rromii din Pata Rât locuinţe sociale în mai multe locaţii din oraş, locuri de muncă şi un centru social.</span></strong></p> <p><span style="font-size: small;"> </span></p>

 


Valoarea totală a fondurilor destinate rezolvării situaţiei rromilor de la Pata Rât este de 3,2 milioane euro. Rromii vor beneficia de locuinţe şi loc de muncă doar dacă îşi trimit copiii la şcoală.


ituaţia rromilor de la rampa de gunoi s-ar putea îmbunătăţi dacă Primăria Cluj-Napoca va pune în aplicare cele trei proiecte cu fonduri europene, anunţate astăzi. Este vorba despre proiecte cu fonduri europene a căror valoare totală este de 3,2 milioane euro. Potrivit conducerii Primăriei, vor fi realizate locuinţe sociale, un centru social şi un mini-incubator de afaceri pentru crearea de locuri de muncă.


Cele trei proiecte au fost depuse la Ministerul Dezvoltării şi, în principiu, au fost aprobate. Urmează să fie depuse studiile de fezabilitate şi apoi proiectele vor intra în lista de rezervă pentru finanţare. „Lista de proiecte a fost acceptată de Ministerul Dezvoltării şi, în consecinţă, anul viitor, în funcţie de bani vor intra în finanţare”, a menţionat primarul Emil Boc.



Locuinţe sociale de 600.000 euro

Proiectul privind crearea de locuinţe sociale are valoarea de 600.000 euro. Boc a explicat că nu vor fi ridicate imobile de la zero ci vor fi reabilitate unele imobile degradate, aflate în patrimoniul Primăriei. Au fost identificate mai multe locaţii, printre care strada Locomotivei, strada Anton Pann. În prima fază vor fi create aproximativ 20-30 de apartamente. Vor beneficia de locuinţe cei care sunt din zona metropolitană Cluj.

Primarul a subliniat că rromii vor primi locuinţe şi loc de muncă doar dacă îşi vor trimite copiii la şcoală. „Toate vor fi condiţionate de prezenţa la şcoală a copiiilor de rromi pentru că educaţia este componentă extrem de importantă”, a spus Boc.

Locuri de muncă în reciclarea deşeurilor

Pe componenta locuri de muncă va fi derulat un proiect în valoare de 900.000 euro prin crearea unui mini-incubator de afaceri. „Rromii de la Pata Rât vor avea ocazia să muncească legal şi să primească un salariu aferent”, a precizat primarul.

Unul dintre posibilele domenii în care vor lucra rromii este reciclarea deşeurilor, în zona Pata Rât. De asemenea, firmele vor fi încurajate să angajeze persoane defavorizate.

Centru social de 1,7 milioane euro

Pentru rromii de la rampa de gunoi va fi realizat şi un centrul social care va funcţiona pe Calea Baciului, în fostul sediul Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, valoarea acestuia fiind de 1,7 milioane euro. Vor fi oferite mai multe tipuri de servicii sociale şi va fi şi un centru de tranzit pentru persoanele în dificultate şi un centru de prevenire a violenţei domestice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter