Actualitate
Mâine, la Produs de Cluj se taie porcul de Crăciun
<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Clujenii vor putea asista, mâine, de la ora 12.00, la tăierea porcului, pregătirea şi degustarea cârnaţilor şi caltaboşilor în cadrul Târgului de Crăciun – Produs de Cluj care se desfăşoară în parcarea hipermarketului Cora. Evenimentul este organizat pentru a sărbători ziua de Ignat.
Obiceiul tradiţional românsc al tăierii porcului va fi pus în practică, mâine, în cadrul Târgului de Crăciun - Produs de Cluj. Cei interesaţi vor putea participa la pregătirea şi, totodată, la degustarea de cârnaţi, caltaboşi şi alte produse culinare tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă. Târgul de Crăciun - Produs de Cluj, ediţia a XIII-a este o manifestare organizată de Consiliul Judeţean Cluj împreună cu Asociaţia Produs de Cluj şi se desfăşoară în perioada 14-24 decembrie 2012 în parcarea Hipermarketului Cora, intrarea fiind liberă.
Ziua de 20 decembrie, închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei, este cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor. Potrivit tradiţiei populare se crede că, în noaptea premergătoare Ignatului, porcii visează că vor fi tăiaţi. Din această zi încolo, porcii nu se mai îngraşă, nu mai pun carne pe ei şi nu mai mănâncă pentru că şi-au visat tăierea. Credinţa că porcul îşi visează moartea, prinderea şi înjunghierea animalului, efectuarea diferitelor semne rituale pe corpul neînsufleţit, jumulirea părului pentru confecţionarea bidinelelor, pârlirea sau jupuirea pielii pentru opinci, tăierea corpului în bucăţi ofereau suficiente momente pentru săvârşirea practicilor rituale menite să preîntâmpine stingerea „seminţei” porcilor, să asigure sănătatea gazdei în noul an, să alunge spiritele rele, să prezică vremea pe o perioada mai îndelungată de timp şi să fertilizeze ogoarele pentru a obţine roade bogate.