Actualitate

Medicii şi asistentele de la Recuperare, şcoliţi pe bani europeni

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/20/pacientatratamentinaugurarehidroterapiespitalulderecuperaream.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />251 de medici şi asistente de la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca au urmat, gratuit, cursuri de comunicare cu pacienţii, informatică, utilizare a aparaturii medicale, limbă străină în cadrul singurului proiect de acest gen din Transilvania.</span><span style="font-size: small;"> Proiectul are o valoare de 800.000 euro, bani care provin din fonduri europene şi s-a derulat pe parcursul a doi ani şi trei luni.</span></strong>

La sfârşitul acestei luni se încheie proiectul „EMC – Educaţie Medicală Continuă”, unul dintre puţinele de acest gen din ţară şi singurul din Transilvania. Valoarea proiectului este de 800.000 euro, bani proveniţi din fonduri europene. În cadrul acestuia, 251 de medici şi asistente de la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca şi 299 de la Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş au urmat, gratuit, diferite cursuri de formare profesională specifice. Proiectul a fost derulat de RSC Consulting împreună cu cele două spitale şi a a avut o durată de doi ani şi trei luni.


Medicii şi asistentele au învăţat cum să comunice cu pacientul


În cadrul acestui proiect, angajaţii spitalelor au urmat cursuri de management în sănătate, legislaţia spitalelor, etică şi deontologie, managementul deşeurilor periculoase, comunicare cu pacienţii, comunicare în limba engleză, lucru în echipă, resuscitare cardio-respiratorie şi cerebrală, competenţe informatice şi altele. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare a subliniat faptul că aceste cursuri sunt atât în beneficiul cadrelor medicale cât şi al pacienţilor deoarece medicii şi asistentele au învăţat noţiuni de comunicare cu pacientul, de utilizare a aparaturii medicale, limbă străină, etc.



Angajaţii spitalelor dispun greu de bani pentru cursuri în afara specialităţii


Potrivit managerului spitalului, de obicei, medicii şi asistentele urmează cursuri de pregătire axate strict pe specialitatea lor, pe banii lor, mai ales că la fiecare sfârşit de an, au nevoie de un anumit număr de puncte pentru a profesa în continuare, puncte obţinute în urma acestor cursuri. Însă atunci când este vorba despre cursuri în afara specialităţii lor, precum, IT, comunicare cu pacientul sau limbă străină, sunt foarte greu de urmat deoarece angajaţii spitalelor trebuie să plătească din propriul buzunar. În aceste condiţii, proiectul „EMC – Educaţie Medicală Continuă” a venit în ajutorul cadrelor medicale.

Proiect orientat spre spitale, instituţii cu resurse financiare reduse

La rândul său, Steluţa Racolţa, managerul de proiect şi directorul general al RSC Consulting a menţionat că s-a decis alegerea a două spitale pentru derularea proiectului de formare profesională pe considerentul că spitalele deţin, de regulă, puţine resurse financiare. „Ne-am orientat către cele două spitale din considerentul că au resurse materiale limitate, persoanele din grupul ţintă au venituri mici, dar sunt obligaţi să urmeze cursuri”, a spus Steluţa Racolţa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter