Actualitate

Universităţile vor fi politizate! Rectorii vor avea dreptul la funcţii politice

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/27/03%20studenti%20amfiteatru%20sala%20de%20cursuri%20rp%203.jpg" border="0" width="450" height="258" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul României a dat undă verde politizării universităţilor printr-o ordonanţă care permite ca rectorii să deţină funcţii politice, consideră Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Fostul prim-ministr, Emil Boc nu este de acord cu modificarea făcută de actualul Guvern şi este de părere că actualii baroni universitari sunt mai puternici decât regulile universitare.

ANOSR face referire la Ordonanţa de Urgenţă 92/2012 prin care se elimină din Legea Educației Naționale incompatibilitatea funcţiei de rector al universităţilor cu funcţiile de conducere sau demnitate publică și cu funcțiile de conducere într-un partid politic. Studenţii consideră că legea era oricum mult prea permisivă cu privire la amestecul politicului în universități.


După pensionare, profesorii deţine funcţii de conducere în universităţi


Potrivit conducerii ANOSR, pe lângă incompatibilități, ordonanța de urgență le mai permite profesorilor ca după vârsta de pensionare să rămână titulari, să ocupe funcții de conducere în universități și să conducă doctorate (fără cotutelă). Totodată, numărul de studenți-doctoranzi coordonați de un profesor nu mai este limitat prin lege.

Studenţii solicită eliminarea prevederilor din Ordonanţă


Reprezentanţii ANOSR solicită Parlamentului României să respingă toate modificările care nu reprezintă o urgență făcute prin OUG 92/2012, în special cele care fac referire la incompatibilitățile și limitările aferente ocupării unei funcții de conducere și control.


„Prin această Ordonanță de Urgență sistemul de învățământ superior este aruncat în epoca de piatră a bătăliilor politice. Cum putem avea oare încredere în opiniile „științifice” ale unui rector, pe teme de interes pentru societate, dacă acesta are o funcție politică în timpul exercitării mandatului?”, este de părere Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Fostul premier, Emil Boc nu este de acord cu politizarea învăţământului


Astăzi, fostul prim-ministr, Emil Boc a criticat modificarea făcută de actualul Guvern şi este de părere că actualii baroni universitari sunt mai puternici decât regulile universitare.


„Dacă se amestecă apele, ştim că lucrurile nu funcţionează bine. Noi am încercat să creem o separare între politic şi performanţă academică, dar se pare ca baronii universitari sunt mai puternici decât regulile universitare”, a spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter