Actualitate

Reactorul Nuclear de cercetare şi producţie radioizotopi de la Măgurele va fi dezafectat

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/26/magurele.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reactorul Nuclear de cercetare şi producţie radioizotopi VVR-S de la Măgurele va fi dezafectat până în anul 2020, transportul combustibilul nuclear uzat către Federaţia Rusă finalizându-se duminică, 23 decembrie. </strong></span></p>

Potrivit unui comunicat de presă al MECTS, transportul deşeurilor nucleare către Federaţia Rusă reprezintă o premieră pentru ţara noastră fiind prima dată când astfel de deşeuri sunt evacuate definitiv de pe teritoriul României.


"Repatrierea combustibilului nuclear uzat slab îmbogăţit, EK-10, s-a desfăşurat în decursul anului 2012 în cadrul Programului de dezafectare a Reactorului Nuclear aprobat şi finanţat de Guvernul României, prin trei transporturi: iulie, noiembrie şi decembrie. Întreaga cantitate de combustibil nuclear uzat urmează sa fie procesată, iar deşeurile radioactive rezultate vor fi depozitate definitiv în Federaţia Rusă", precizează comunicatul de presă.


Reactorul Nuclear VVR-S a fost construit în perioada 1955-1957. Principalele caracteristici tehnice ale reactorului nuclear VVR-S au fost putere termică de maximum 2 MW termici şi apa uşoară ca agent de răcire, moderator şi reflector. Combustibilul nuclear utilizat a fost de tip EK-10 (având îmbogăţire iniţială în Uraniu-235 de 10%) şi de tip S-36 (având îmbogăţire iniţială în Uraniu-235 de 36.6%). A funcţionat fără incidente în perioada iulie 1957 - decembrie 1997, când a fost oprit.


Reactorul Nuclear a fost utilizat pentru cercetări ştiinţifice cu fascicule de neutroni şi pentru producţie de radioizotopi destinaţi industriei, agriculturii, cercetării ştiinţifice, educaţiei şi medicinei. În anul 2002, prin HG-418 a fost oprit definitiv în vederea dezafectării. Combustibilul nuclear uzat înalt îmbogăţit de tip S-36 a fost repatriat în Federaţia Rusă în anul 2009 cu asistenţă şi fonduri asigurate de către Departamentul pentru Energie al SUA.


În anul 2009, prin HG 898 au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie 'Dezafectarea reactorului nuclear VVR-S, repatrierea combustibilului nuclear uzat EK-10 şi modernizarea instalaţiilor Staţiei de Tratare a Deşeurilor Radioactive'.


Procesul de dezafectare a reactorului nuclear VVR-S a început în anul 2010 şi se va finaliza în anul 2020. Pentru implementarea proiectului de dezafectare şi finalizarea acestuia, în conformitate cu cerinţele legale, a fost necesară eliberarea amplasamentului IFIN-HH de întreaga cantitate de combustibil nuclear uzat. Acest lucru creează condiţiile eliminării riscului de contaminare radioactivă a amplasamentului Reactorului Nuclear.

Ultimele Stiri
abonare newsletter