Actualitate

Un tânăr din Cluj este primul român care face ocolul Pământului cu autostopul

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/02/calator.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Timotei Rad a „inventat” cea mai ieftină, ambiţioasă, curajoasă şi inedită metodă de a face ocolul Pământului. </strong></p>

 


Pentru majoritatea oamenilor o călătorie în jurul lumii este doar un vis frumos care nu va deveni realitate niciodată fie din cauza lipsei banilor, fie a fricii de a evada din „cuşca” rutinei de zi cu zi. Un tânăr de 28 de ani care s-a stabilit în Cluj-Napoca în urmă cu opt ani demonstrează lumii întregi că se poate realiza „călătoria vieţii” cu foarte puţini bani în buzunar, dar cu foarte multă încredere, curaj şi dorinţă de aventură. Timotei Rad, absolvent de Cartografie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, a ales o metodă de călătorie în jurul lumii deloc obişnuită şi riscantă pentru cei mai mulţi: autostopul. Astfel, tânărul clujean este primul român care a pornit să facă ocolul Pământului cu autostopul.

Ocolul lumii a început în ianuarie

Ambiţioasa călătorie a tânărului a început în luna ianuarie. Acum, Timotei Rad se află în Spania unde lucrează ca grădinar „pentru a face nişte economii pentru călătorie. Săptămâna viitoare voi face o incursiune în Sahara, ca în martie să merg în Portugalia, iar în mai să pornesc de tot la drum şi să nu mai revin în Spania. O voi lua spre Marea Britanie unde vreau să vizitez nordul Scoţiei şi Irlanda, ca apoi să mă întorc spre ţară via Amsterdam – Berlin - Polonia. În ţară, voi aplica pentru vizele de Rusia, Mongolia şi China iar apoi o voi lua spre estul îndepărtat urmând să îmi mai revăd ţara doar după ce voi « circum-autostopa » întreaga lume”, povesteşte călătorul în jurul lumii. Din itinerariul său nu va lipsi nici măcar „neprietenoasa” Antarctica.


Inspirat de romanele cu piraţi

Timotei Rad declară că pasiunea pentru călătorii şi aventură a apărut datorită romanelor pe care le-a citit când era copil. „Cineva spunea că toţi cei şapte miliarde de locuitori ai acestei planete au în comun faptul că îşi doresc să fie fericiţi, să iubească şi să călătorească. Nu sunt nici eu o excepţie. Aceasta însă e o motivaţie firească, comună. În cazul meu la capitolul motivaţii personale, specifice se află fascinaţia ce o aveam ca şi copil când citeam romanele cu piraţi, etc. Ele au născut asta în mine. Şi fără ele eram mult mai sărac”, explică tânărul.

Peste câţiva ani se vede la casa lui „pe roţi”

În momentul de faţă, singura temere a lui Timotei Rad este aceea de a nu deveni şi mai dependent de călătorit, „nu de alta, dar cândva aş vrea să mă văd şi eu la « casa mea », una pe roti, normal”. Nu se teme nici măcar de conflictele din Afganistan şi mărturiseşte că ar fi inclus  şi această ţară în traseul lui dacă  nu ar fi fost interzis accesul turiştilor.


Românii îl întreabă de ce nu are o viaţă serioasă

Timotei Rad spune că mare parte din românii pe care i-a întâlnit îl privesc ciudat şi îl întreabă de ce nu are o „viaţă serioasă”. „Cei mai mulţi dintre români mă iau cu întrebări de genul « Dar tu de ce nu ai o viaţă serioasă? ». «Dar ce vi se pare neserios în ce fac eu? ». Binenţeles că reacţia a minim 95% din cei care mă iau la ocazie când aud ce fac este: « Eşti nebun! », dar mulţi dintre ei îşi revizuiesc părerea în secunda următoare : « Ba nu mă! E foooaarte tare!!! ». Şi absolut toţi (cu o excepţie sau două), după ce povestim câteva ore, ajung să mă felicite şi să mă încurajeze să continui”, povesteşte călătorul în jurul lumii.

Timotei Rad îşi doreşte ca tinerii să vadă lumea cu alţi ochi

Călătorul „neobişnuit” vrea să promoveze ceea ce face el în momentul de faţă ca şi alţii să îi urmeze exemplul, mai ales tinerii. „Trăim într-o societate în care tinerii noştri cresc între betoane şi asfalt şi tot ce ştiu sunt cluburi, manele şi alte porcării, după caz. Dacă aceşti tineri s-ar apuca şi ei de « sportul » ăsta ar deveni mai buni, mai trecuţi prin viaţă, ar reuşi să realizeze adevăratele valori ale vieţii”, afirmă Timotei Rad.


Aventurile lui Timotei Rad pot fi urmărite pe internet

Întreaga poveste şi aventurile tânărului clujean pot fi urmărite pe pagina lui de facebook: https://www.facebook.com/pages/%C3%8Enconjurul-lumii-cu-autostopul/608701362480603?fref=ts şi pe site-ul http://www.autostopmagellan.ro. „Suportul cel mai drag îmi e un like şi un share la această pagină! Bineînţeles, donaţiile nu o să deranjeze. Informaţii, tot pe pagina de facebook”, încheie Timotei Rad.

Ultimele Stiri
abonare newsletter