Actualitate

Cine îi consiliază pe bolnavii de cancer?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/04/salonpacientibolnavispitalulmilitarrp02.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />De cele mai multe ori, bolnavii de cancer nu beneficiază de consiliere psihologică din cauza numărului redus de cadre medicale.

Pacienţii bolnavi de cancer se confruntă de probleme serioase cauzate de boală şi tratamentul dur pe care trebuie să îl urmeze, iar odată ce au fost externaţi nu au scăpat de necaz pentru că nu ştiu în ce direcţie să apuce. De cele mai multe ori, nu le oferă nimeni consiliere post-externare şi nu ştiu ce trebuie să facă şi să nu facă.


Primul hop, cozile interminabile la cabinetul medicului

Cozile interminabile la uşile cabinetelor medicale de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca sunt o obişnuinţă pentru medici, pacienţi şi vizitatori. De cele mai multe ori, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte ore întregi la cozi sau să fie programaţi abia peste câteva zile pentru a ajunge la un specialist din institut. Principalul motiv care cauzează aglomeraţia permanentă din Institutul Oncologic este numărul redus de medici specialişti în comparaţie cu numărul mare de pacienţi care vin din toată ţara. „Este imposibil ca un medic să poată rezolva toate cazurile care i se adresează într-o zi. Trebuie să se oprească la un anumit număr de pacienţi consultaţi într-o zi pentru că oboseşte şi medicul”, explică Patriciu Achimaş, directorul Institutului Oncologic Cluj-Napoca. În prezent, în spitalul din Cluj sunt doar 100 de medici specialişti, iar rulajul pacienţilor pe anul trecut a fost de 25.000 la internare continuă şi 75.000 la spitalizarea de zi.

Pe lângă faptul că numărul specialiştilor este redus, în ultimii ani a existat acel blocaj al posturilor, conducerea institutului fiind în imposibilitatea de a face angajări.


Suportul psihologic, o problemă importantă a pacienţilor

O altă problemă de care se lovesc bolnavii de cancer după ce au trecut printr-un tratament foarte dur este consilierea psihologică după externare, iar acest mare minus îl recunosc şi medicii. Totuşi, de cinci ani, în Institutul Oncologic Cluj funcţionează un departament de psihologie oncologică pentru pacienţi deoarece bolnavul de cancer, după externare nu ştie ce să facă, ce stil de viaţă trebuie să adopte.

Claudia Topan, o profesoară din Cluj şi unul din cazurile fericite care au reuşit să învingă cancerul spune că după ce a scăpat de boală nu ştia ce trebuie să facă, dar mai ales ce nu trebuie să facă, ce să mănânce şi ce alimente să evite, dacă are voie să facă efort şi cât anume efort poate să depună.


Patriciu Achimaş menţionează că pornind de la nevoile pacienţilor şi tinând cont că medicii sunt prea puţini ca să mai aibă timp şi de suport psihologic pentru bolnavi, s-a înfiinţat acel departamentul de psihologie oncologică, dar mai e nevoie de îmbunătăţiri.

În străinătate, asistentele se ocupă de consiliere

Potrivit şefului institutului, în străinătate asistentele medicale se specializează pe oncologie şi ori de câte ori este nevoie de ajutorul lor pe latura de consiliere ele vin în ajutorul pacienţilor. Achimaş subliniază că în ţara noastră este extrem de greu ca asistentele să se mai ocupe şi de acest aspect ţinând cont că numărul lor este foarte redus. Iar medicii specialişti abia reuşesc să se ocupe de consultaţii şi tratament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter