Actualitate

Asociaţiile de pacienţi susţin vaccinarea anti-HPV

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/12/vaccinare anti-hiv.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) susţine programul pe care îl va demara Ministerul Sănătăţii anul acesta pentru vaccinarea anti-HPV la cerere.

Vaccinarea împotriva virusului care cauzează cancerul de col uterin se va desfăşura în paralel cu programul naţional de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin.


Cezar Irimia, preşedintele FABC afirmă că vaccinarea anti-HPV este necesară având în vedere că rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ 3.000 de femei mor anual, în România, din cauza cancerului de col uterin. Ţara noastră ocupă astfel detașat prima poziție între țările Uniunii Europene în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această boală, cu costuri semnificative de tratament. „Educația, consilierea, vaccinarea, screning-ul, controalele specifice ar putea aduce România în rândul țărilor cu morbiditate și mortalitate scăzute, îmbunătățind astfel semnificativ speranța de viață a românilor”, declară Cezar Irimia.

Programul de vaccinare împotriva HPV se desfășoară deja în 23 de țări din Europa, iar Bulgaria și Republica Cehă au demarat programul de vaccinare anul trecut, cu toate că incidența cancerului de col uterin este mult mai mică decât în România. G.D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter