Actualitate
Macroul congelat infestat nu este periculos
<p><strong>Macroul congelat, descoperit ca fiind infestat cu parazitul Anisakis, nu este periculos pentru sănătate, deoarece larvele parazitului sunt moarte şi nu produc simptomatologie la om, a declarat miercuri, prof.univ.dr. Iustin Cosoroabă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Banat" din Timişoara.</strong>
"În România, peştele oceanic pe care îl cumpărăm este congelat, altfel cum să-l transporte? La minus 13, minus 14 grade Celsius, prin urmare, nu prezintă pericol medical, deoarece larvele care ar putea fi găsite sunt moarte. Ele pot prezenta, poate, doar un aspect dizgraţios, deoarece se pot vedea cu ochiul liber în cavitatea abdominală a peştilor, acestea având dimensiuni sub un centimetru",a explicat profesorul universitar.
Dr. Cosoroabă a explicat că anisakidoza se întâlneşte doar la consumatorii de preparate din peşte crud sau necorespunzător tratate termic, fiind produsă de către paraziţi din familia Anisakidae, de mai multe genuri. Aceştia sunt paraziţi care au ciclul biologic mai complex, trecând prin crustacee mici, pe fundul oceanului şi la suprafaţă, care au gazde intermediare cefalopode şi peşti, fiind mai frecvent întâlniţi în Islanda, Canada, Japonia şi din cauza comerţului foarte rapid ajung în multe alte ţări.
Adulţii parazitului au ca gazde definitive delfinul, balena, foca, morsa, iar larvele se găsesc în peste 120 de specii de peşti, inclusiv macroul, care pot fi întâmplător consumate de om. Omul nu este o gazdă obişnuită, el infestându-se întâmplător, cu preparate crude, gen sushi. La om, e o parazitare aberantă, deci nespecifică; în corpul uman parazitul nu ajunge la forma adultă, dar produce simptomatologie în funcţie de locul de cantonare.
"Infestarea omului depinde de prezenţa larvelor în carnea peştilor şi de tradiţiile culinare. Macroul congelat însă nu prezintă un pericol medical pentru om deoarece larvele sunt moarte," a mai subliniat profesorul universitar, specializat în boli parazitare.
Profilaxia transmiterii la om se bazează numai pe examinarea corectă şi eliminarea din consumul uman a peştilor infestaţi. Pentru controlul sanitar-veterinar al peştilor, larvele pot fi găsite încapsulate în viscerele şi musculatura peştilor. Trebuie să se ştie că după pescuire, larvele migrează, în câteva ore, din cavitatea abdominală spre musculatura peştelui. Eviscerarea precoce împiedică în mare parte producerea acestui fenomen. Larvele pot fi găsite şi libere în lumenul intestinului peştelui sau pot fi observate în diferite stadii de pătrundere prin mucoasa intestinală.
Citeşte şi:
Peste 80 de tone de macrou congelat infestat cu paraziţi au fost retrase de la comercializare
ALERTĂ ALIMENTARĂ în mai multe judeţe, după ce a fost descoperit un parazit în macrou congelat