Actualitate

Presa italiană relansează scandalul "Vatileaks" înainte de începerea Conclavului

<p><strong>Douăzeci şi opt de bărbaţi şi femei de la Vatican, laici şi prelaţi, au contribuit la scurgerea de documente în scandalul "Vatileaks", scrie cotidianul italian La Repubblica în ediţia de joi, în timp ce cardinalii se pregătesc pentru Conclavul de alegere a unui nou papă. </strong></p>

 


În octombrie, în cadrul procesului majordomului lui Benedict al XVI-lea, Paolo Gabriele, justiţia de la Vatican a reţinut teza potrivit căreia a acţionat o singură persoană, condamnându-l la 18 luni de închisoare, după care Papa l-a graţiat.

"Dacă am scos documentele din apartamentul Papei cu ajutorul lui Paolo Gabriele, am făcut-o (doar) în vederea unei transparenţe", declară pentru La Repubblica o persoană "foarte credincioasă, fidelă Bisericii", prezentată drept un credincios, într-o cafenea din cartierul Parioli, la Roma.


Interviul acordat de această persoană sub protecţia anonimatului, a cărei autenticitate şi capacitate de a vorbi despre secrete de la Vatican rămân de demonstrat, intervine în momentul în care se desfăşoară "Congregaţiile Generale".

Se pare că acestea fac obiectul unor dezbateri intense asupra guvernării Vaticanului, prelaţilor din cadrul Curiei cerându-li-se explicaţii de către alţi prelaţi.


La rândul său, cotidianul La Stampa scrie că un prelat a cerut, în timpul "ultimei Congregaţii", identităţile a doi laici implicaţi în scurgerea de documente, nume ce ar apărea în raportul secret întocmit de trei cardinali pensionaţi. Acesta ar fi fost refuzat.

La Repubblica a publicat deja, înainte de demisia Papei, articole invocând "un lobby gay" la Vatican, dar a fost puternic dezminţit.


Raportul confidenţial trebuie să fie prezentat succesorului lui Benedict al XVI-lea, dar conţinutul său este evocat în timpul "Congregaţiilor".

Sursa citată de La Repubblica afirmă că unele persoane care l-au ajutat pe Gabriele sunt situate în ierarhia Vaticanului. Ea spune, de asemenea, că ştie nume de prelaţi şi de laici din cadrul pretinsului "lobby gay", care ar fi evocat în raport.


Potrivit sursei, Papa "nu a demisionat din cauza dosarului Vatileaks sau din cauza unor presiuni".

"Demisia sa a reprezentat o provocare în vederea realizării a ceea ce el nu a reuşit să facă şi anume o Biserică liberă, puternică şi transparentă", spune această sursă.

"Mulţi cardinali vor să cunoască raportul (întocmit de cardinalii pensionaţi). Dar există o încercare din partea celor care doresc să blocheze totul. Ei au declanşat o vânătoare de vrăjitoare", adaugă aceeaşi sursă pentru La Repubblica.

Când va fi ales noul papă, "sper că nu va mai fi nevoie de ciori". Totul va depinde, adaugă sursa, de noul papă şi de viitorul secretar de stat.

Vaticanul a insistat asupra caracterului anonim şi neverificarea tuturor acestor informaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter