Actualitate

Institutul Inimii, aproape de colaps. Medicii părăsesc spitalele de stat

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/02/desc 04-03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pe fondul lipsei banilor din sănătate, medicii părăsesc spitalele de stat fie în favoarea clinicilor din străinătate fie a celor private din ţară. Managerii spitalelor se feresc să recunoască acest lucru. </strong></p>

 


Lipsa finanţării din sistemul sanitar aproape a pus pe butuci unul dintre cele mai importante spitale din Transilvania: Institutul Inimii din Cluj-Napoca. În luna martie, s-a lucrat la cota de avarie şi medicii au făcut doar câte o operaţie pe săptămână din cauză că nu au fost bani. Tudor Simionescu, managerul spitalului afirmă că problema este aproape rezolvată deoarece urmează să primească bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), pe programele naţionale de sănătate, dar mai întâi trebuie semnat contractul-cadru cu CAS. Până acum, institutele primeau bani de la Ministerul Sănătăţii, dar odată cu noul contract-cadru se va trece pe finanţare prin CAS-uri.

Anul trecut, Institutul Inimii Cluj-Napoca s-a confruntat cu o situaţie asemănătoare, medicii fiind nevoiţi atunci să preia doar cazurile urgente.


Ministrul Sănătăţii nu recunoaşte că sunt probleme

Lucrurile stau şi mai prost la Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara. De o săptămână nu s-a mai făcut nici o operaţie, iar pacienţii au fost trecuţi pe liste de aşteptare. Este vorba de aproximativ 100 de bolnavi în această situaţie. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii nu recunoaşte însă că ar fi probleme la institutele din ţară. „Pe un post de televiziune am văzut întâmplător despre o posibilă criză la Institutul de Boli Cardio-Vasculare din Timişoara, drept pentru care eu am cerut corpului de control al ministrului în următoarele zile să facă o investigaţie serioasă ca să ştim dacă sunt într-adevăr probleme la care trebuie să intervenim noi ca minister. Nu există probleme cu ceea ce înseamnă tratarea pacienţilor la Institutul de Boli Cardio-Vasculare din Timişoara”, a declarat Nicolăescu, luni, la postul România TV.

Fără bani şi părăsiţi de medici

Coincidenţă sau nu, de la Institutul Inimii Cluj-Napoca au plecat în ultimii ani mai mulţi chirurgi, iar cea mai recentă plecare este a renumitului chirurg Manuel Chira, unul dintre puţinii medici specializaţi în chirurgie cardiacă pediatrică. Nu a plecat în străinătate aşa cum au făcut mulţi colegi din Cluj şi din ţară ci la o clinică privată. „Mă mut la o clinică privată din Sibiu. M-am săturat de sistemul de stat care merge foarte prost, m-am săturat să muncesc pe nasturi. Din păcate nu sunt primul care părăseşte institutul. Mai sunt patru sau cinci chirurgi care au plecat în Bucureşti, Braşov şi alte oraşe”, a declarat Manuel Chira.


Conducerea Institutului Inimii se fereşte să admită că le-au plecat medici spre clinici private. Tudor Simionescu a afirmat că până acum niciun medic nu a plecat din spital din cauza problemelor financiare din sistemul sanitar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter