Actualitate

Copiii abandonaţi din spitale – o poveste fără happy end

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/08/desc 04-09.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Foarte puţini din copiii abandonaţi de părinţi în spitale sunt reintegraţi în familie, chiar dacă autorităţile spun că oferă consiliere mamelor. Anul trecut, în judeţul Cluj, nici un copil nu a fost reintegrat în familie. </strong></p>

În primul trimestru al acestui an, doi copii au fost abandonaţi în spitalele din Cluj imediat după ce au fost născuţi. Anul trecut, opt copii au fost părăsiţi, iar în 2011, trei copii au fost în această situaţie.


Sărace, fără educaţie şi fără sprijinul familiei, destul de multe mame din România se „debarasează” de copil imediat după naştere, îl abandonează în spital, iar soarta celor mai mulţi dintre copii este pecetluită din acel moment: vor ajunge în centre de plasament. Foarte puţini din copiii abandonaţi sunt reintegraţi în familie sau daţi în adopţie.

La nivel naţional, în doar două luni, 240 de minori au fost părăsiţi, dintre care 57% au vârsta de cel mult trei luni. Ei au fost identificaţi în urma unei campanii de verificare derulată de Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, în perioada 22 noiembrie 2012 – 17 ianuarie 2013. Cei 240 de copii au fost descoperiţi în 85 de unităţi sanitare din 32 de judeţe şi din Capitală.


„În urma campaniei de verificare derulată între 22 .11.2012 - 17.01.2013, s-a constatat că în nouă judeţe în care au fost inspectate 42 unităţi sanitare (18 secţii de maternitate şi 24 de pediatrie) nu au fost identificaţi copii părăsiţi: Alba, Botoşani, Galaţi, Harghita, Ialomiţa, lfov, Mehedinţi, Olt şi Suceava. În celelalte 32 judeţe şi municipiul Bucureşti, au fost identificaţi un număr de 240 de copii părăsiţi, în 85 de unităţi sanitare (38 secţii de maternitate şi 47 secţii de pediatrie). Procentul cel mai mare de părăsire îl deţin copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 luni, ( 57,5% din totalul copiilor existenţi)”, se arată într-un comunicat de presă transmis Mediafax.

Doi copii abandonaţi în trei luni

În judeţul Cluj, numărul copiiilor abandonaţi de părinţi nu este mare. În ciuda acestui fapt este îngrijorător că încă există mame care îşi lasă copiii în voia soartei şi îi „aruncă” asemenea unui obiect nefolositor. Potrivit statisticilor Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, în primul trimestru al acestui an, doi copii au fost abandonaţi, în 2012 au fost abandonaţi opt copii, iar în 2011, trei copii.


„Numărul copiiilor abandonaţi este mic pentru că avem o colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, cu spitalele şi cu serviciile sociale din cadrul Primăriei care ne sesizează orice caz de abandon sau risc de abandon”, afirmă Nicoleta Molnar, directorul DGASPC Cluj.

Un singur copil reintegrat în familie în doi ani

Cei mai mulţi dintre copiii părăsiţi de părinţi ajung în centre de plasament şi foarte puţine sunt cazurile fericite. Anul trecut, din cei opt copii abandonaţi, nici unul nu a fost reintegrat în familie iar în anul 2011 doar unul a ajuns înapoi în familia care a renunţat iniţial la el. Nicoleta Molnar spune că pentru anul acesta este prematur să se pronunţe cu privire la şansele de reintegrare în familie a copiiilor părăsiţi. Copiii aflaţi în această situaţie sunt crescuţi în serviciul de asistenţă maternală din cadrul DGASPC până la vârsta de doi ani, iar apoi sunt transferaţi în centre de plasament.


Profilul părintelui care îşi abandonează copilul

Autorităţile statului care au grijă de copiii abandonaţi au stabilit că majoritatea mamelor care îşi abandonează copiii provin din familii dezorganizate, au o situaţie economică precară combinată cu consumul de alcool şi alte substanţe. De asemenea, multe sunt mame minore, nu au sprijinul familiei şi sunt lipsite de educaţie.

Reprezentanţii Asociaţiei Ador Copiii România care militează ca fiecare copil părăsit să aibă dreptul la o familie indiferent de etnie, religie, vârstă sau stare de sănătate afirmă sistemul de protecţie socială din România este depăşit de situaţie şi este nevoie de un sistem modern care să funcţioneze în armonie cu sistemul medical şi cu un sistem de adopţii bine pus la punct.

Ultimele Stiri
abonare newsletter