Actualitate

Şase nave de război au intrat azi în Portul Constanţa

<p><strong>Cele şase nave de război, componente ale Grupării navale Blackseafor, au acostat vineri dimineaţă în dana militară a Portului Constanţa Nord, pentru o escală de patru zile, în cadrul celei de-a XII-a activări a acestei forţe de cooperare internaţională. </strong></p>

 


Cu acest prilej, comandantul în exerciţiu al Blackseafor, comandorul Ahmet Hakan Güneş, a susţinut o conferinţă de presă la bordul navei de comandă a Grupării, TCG Heybeliada (Turcia), în cadrul căreia a subliniat importanţa colaborării militare navale atât pentru creştere gradului de interoperabilitate şi a schimbului de experienţă cât şi în favoarea creşterii gardului de încredere între forţele navale din bazinul Mării Negre.

Potrivit, comandantului turc, navele componente ale Grupării Blackseafor au fost convocate pe data de 5 aprilie, în Portul Varna, de unde au pornit în marş spre Constanţa, pe parcursul voiajului efectuând exerciţii de salvare pe mare.' Actuala etapă a activării Blacksefor se va încheia pe 22 aprilie în Portul Sevastopol. În perioada escalei de la Constanţa vom vizita Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare (CISE) al Forţelor Navale unde vom participa la un exerciţiu prin simulare iar în apele teritoriale ale României, navele Blackseafor vor efectua exerciţii de conducere a unui convoi printr-un culoar liber de mine, în compania dragorului maritim 'Locotenent Remus Lepri' - a afirmat comandantul Blacksefor.


Acordul de Constituire al Grupării Navale Blackseafor, a fost semnat pe 2 aprilie 2001, la Istanbul, unul dintre obiectivele Forţelor Navale Române fiind de a contribui la stabilitatea regională, prin întărirea păcii, stabilităţii şi dezvoltării relaţiilor de cooperare în regiunea Mării Negre.

Blackseafor este o forţă alcătuită din elemente navale (fregate, distrugătoare, corvete, nave de patrulare, dragoare de mine, nave amfibii sau nave auxiliare) ale tuturor naţiunilor de la Marea Neagră. Sub egida Blackseafor, periodic, sunt activate navele din grupare, care execută operaţii de căutare şi salvare pe mare (SAR), operaţii de asistenţă umanitară (HA), acţiuni împotriva minelor marine (MCM), protecţia mediului, vizite de prietenie şi altele, stabilite în comun de către toate părţile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter