Actualitate

30% din pacienţi au dat ŞPAGĂ la medic! VEZI care este PROFILUL românului care oferă „atenţii” la medic

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/16/07 interior spital coridor doctor.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cel mai recent studiu IMAS arată că, anul trecut, 67% din români au fost cel puţin o dată la medic şi 31% din români au dat şpagă la medic, sub formă de bani sau cadouri. </strong></p>

 


Cei 67% dintre români care au fost anul trecut la medic au ales fie un spital, fie o clinică sau medicul de familie. Potrivit studiului, dintre persoanele intervievate, 42% ar alege să meargă într-un spital privat. Orientarea către un spital privat este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 29 de ani, în rândul rezidenţilor din oraşele mari şi din Bucureşti, care au studii superioare şi venituri care pornesc de la 1.000 lei sau mai mari.

„Înfiinţarea unor spitale private cu unităţi de primire urgenţe în România reprezintă dorinţa a peste trei sferturi dintre români. Această iniţiativă se bucură de o mai mare susţinere în rândul tinerilor, a persoanelor cu venituri ridicate, precum şi a celor care au studii medii şi superioare”, spun realizatorii studiului.


Persoanele cu venituri mari şi studii superioare dau şpagă la medic

Studiul mai relevă faptul că, dintre persoanele care au mers într-un spital de stat în decursul ultimului an, 31% au declarat că i-au oferit medicului care i-a tratat o atenţie, fie că fost vorba despre cadouri sau bani. Acest tip de comportament este mai frecvent în oraşele mici, dar şi în capitală, cu preponderenţă în cazul persoanelor cu venituri mari şi cu studii superioare.

Sondajul a fost realizat în luna martie 2013, la nivel național, pe un eșantion de peste 1.000 de persoane și oferă detalii despre atitudinea românilor în ceea ce priveşte frecvenţa vizita la medic, în ultimele 12 luni cât şi informaţii despre preferinţa pentru sistemul medical privat sau cel de stat. Cercetarea a fost realizată la cererea operatorului medical privat, MedLife.

Ultimele Stiri
abonare newsletter