Actualitate

Clujul, judeţul cu cele mai puţine decese în rândul copiilor

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/23/bebelus incubator.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prematuritatea este una din cauzele acestor decese. Atât la nivel naţional, cât şi în Cluj, 10% din copii se nasc înainte de termen. </strong></p>

 


În ultimii 23 de ani, rata mortalităţii infantile a scăzut foarte mult în ţara noastră, însă nu suficient de mult pentru a ne situa în media europeană. Dacă în anul 1990, mureau 8.471de copii, numărul deceselor a scăzut la 1.850 în 2011. Această statistică ne plasează pe locul I în UE la capitolul mortalitate infantilă, cu o rată de 9,4 la 1.000 de născuţi vii, media europeană fiind de 3,9.

O comparaţie a numărului de decese pe judeţe arată că judeţul Cluj şi municipiul Bucureşti stau cel mai bine în ceea ce priveşte mortalitatea în rândul copiilor cu vârsta până la 1 an. Dacă în Bucureşti rata mortalităţii este de 5,1 la 1.000 de născuţi vii, în judeţul Cluj este ceva mai mare: 5,7. Pe locul trei în acest clasament se află judeţul Olt cu o rată de 6,6, urmat de Maramureş cu 7,6 şi Bistriţa-Năsăud cu 7,7.


La popul opus se află judeţul Mehedinţi cu o rată a mortalităţii infantile de 16,1 la 1.000 de născuţi vii. Aproape la fel de prost stă situaţia şi în judeţul Tulcea, cu 15,3 şi Harghita cu 13,7.

Prematuritatea, cauză de deces. 10% din copii se nasc înainte de termen

Una dintre cauzele care determină decesele în rândul copiiilor este prematuritatea.


Atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Cluj, numărul bebeluşilor care vin pe lume prematur este de 10%. „În clinică se nasc anual în jur de 3.000 de copii. Anul acesta, pe primele aproape patru luni ale anului avem în jur de 1.000 de naşteri. Din totalul copiilor născuţi în clinică, procentul copiilor născuţi prematur, care se nasc sub 37 de săptămâni de amenoree este de 10%. Ne încadrăm undeva la indicele naţional. Deci, avem aproximativ 300 de copii născuţi prematur în fiecare an, dar sigur cu oscilaţii pentru că prematuritatea nu poate fi anticipată şi nici programată”, afirmă prof. conf. Dan Mihu, şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Dominic Stanca Cluj-Napoca.

Dotarea maternităţilor previne decesul nou-născuţilor

Gabriela Alexandrescu, preşedintele Salvaţi Copiii România subliniază că o treime din decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante.


La rândul său, Dan Mihu menţionează că este foarte important ca secţiile de nou-născuţi să fie dotate corespunzător pentru a salva viaţa premautilor. „Asistenţa medicală a născutului prematur este cu totul şi cu totul particulară şi prognosticul imediat, vital al copilului, dar şi prognosticul îndepărtat va depinde de măsurile care se iau privind îngrijirea lui încă din sala de naştere. Secţia de neonatologie trebuie să fie dotată şi pregătită să primească un număr imprevizibil, oricât de mare de copii prematuri”, explică şeful Clinicii Dominic Stanca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter