Actualitate
FOTO Alertă în Cheile Turzii: doi turişti care s-au rătăcit, găsiţi cu ajutorul câinilor. Unul dintre ei a fost rănit grav
Desfăşurare impresionantă de forţe, sâmbătă dimineaţa, în Cheile Turzii pentru găsirea a doi bărbaţi care s-au rătăcit. Câini de salvare, salvamontişti, medici, dar şi pompieri au căutat, mai bine de o oră, să-i găsească. Una dintre victime a fost găsită în stare gravă.
Întregul scenariu a făcut parte dintr-un exerciţiu de căutare cu câini şi salvare din perete în Rezervaţia Naturală Cheile Turzii, exerciţiu organizat de către Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj şi a presupus localizarea unei victime în stare de inconştientă şi unei alte victime conştiente la care s-a considerat că i-a scăzut glicemia şi a făcut un şoc hipoglicemic. Un număr de 15 persoane au participat la acţiunea de căutare.
„Să-mi spuneţi dacă vă doare ceva! Ajută-mă să-l desfacem. Mă auziţi? Aţi avut un accident. Acuma sunteţi în siguranţă, echipa medicală o să aibă grijă de dumneavoastră. Aici doare? Posibil să vă fie rupt piciorul. O să vă mutăm pe altă targă, o să vă ducem în cabinetul medical, să nu vă speriaţi”, au spus medicii când au identificat victima.
“Exerciţiul a decurs foarte bine, am respectat programul pe care l-am pregătit, cooperarea cu echipa de căutare şi salvare cu ajutorul câinilor a mers foarte bine şi comunicarea a fost bună. Exerciţiul şi-a propus abordarea unor aspecte tehnice şi de interoperativitate între părţile implicate, între Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj, servicii de căutare Transilvania cu ajutorul câinilor, între noi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, dorim să creştem comunicarea între aceste organizaţii ca să ne putem înţelege mai bine. De asemenea, dorim să promovăm zona Cheile Turzii ca primă destinaţie pentru practicarea turismului de aventură, escaladă, parapantă, via ferrata.”, a precizat Radu Oprea, coordonatorul acţiunii.
Leziune la cap, torace şi piciorul rupt
„Am o leziune la cap, una la torace şi piciorul rupt. Am fost găsit de câini pe burtă, întins, în nişte tufişuri şi după ce am fost găsit a venit echipa cu targa, mi-au pus gulerul cervical şi au început să caute leziuni pe corp. După ce le-au găsit, le-au imobilizat, m-au pus pe targă şi m-au transportat în siguranţă spre punctul de refugiu”, a spus George, victima exerciţiului de astăzi.
“Echipa medicală a intervenit pentru evacuarea unei victime. Iniţial am fost anunţaţi că au fost două victime, într-adevăr una dintre ele era în stare bună, uşor speriată, dar am lăsat-o în siguranţă sub supravegherea paramedicilor. Ulterior, am intervenit pentru victima doi care era uşor agitată şi confuză, acuza dureri la piciorul drept şi la cap, am stabilizat-o, am pus-o în siguranţă pe targă şi am transportat-o jos, bineînţeles încercând să facem transportul cât mai uşor şi evaluând starea pacientului permanent până la bază. Câinii au identificat victimele, s-au descurcat bine, ei ne-au condus la cei doi turişti. Pentru a evita accidentele de acest gen recomandăm turiştilor să meargă în expediţiile pe munte cu echipamentul de siguranţă, respectiv bocanci, haine lungi, respectiv chiar o bluză deasupra pentru că nu se cunosc condiţiile meteo şi cum se schimbă vremea, să aibă la ei tot timpul ceva dulce, ceva de mâncare şi ceva de băut, iar în condiţiile în care ştiu că pleacă pe munte să lase la cineva un număr de telefon sau un contact să ştie cum să ia legătura dacă se află pe munte şi păţeşte ceva şi trebuia luat legătura cu serviciul Salvamont”, a precizat Carmen Balog, medic rezident.
Cinci morţi în cinci ani
Radu Oprea a mai declarat că în ultimii cinci ani în Cheile Turzii şi-au pierdut viaţa cinci persoane şi alte zece au fost rănite grav. „Avem o statistică cu accidentele din Cheile Turzii pe care o pregătim în fiecare an. Statistica se împarte în accidente grave, mai puţin grave şi căutare de persoane pierdute. Am avut mai multe accidente care s-au soldat cu moartea persoanelor implicate, în ultimii cinci ani am avut cinci persoane care au murit în Cheile Turzii şi accidente grave, în jur de 10 în ultimii cinci ani, plus căutările care sunt în număr mult mai mare”.
Via ferrata, ultima găselniţă în materie de aventură
“Această locaţie este extraordinară ca şi peisaj, ca şi atractivitate pentru turistul de rând. De asemenea, este foarte atractivă pentru amatorii de turism de aventură. Tradiţia cu escalada şi cu alpinismul în Cheile Turzii este foarte veche, a fost printre primele locaţii unde s-a practicat alpinismul în România. Între timp, s-a dezvoltat foarte puternic partea de escaladă, sunt nenumărate trasee, există multă lume care vine în Cheile Turzii special să facă escaladă. Mai nou, s-a dezvoltat ca şi activitate de aventură, dar şi ca activitate turistică, partea de parapantă. Ultimul domeniu care s-a dezvoltat în Cheile Turzii legat de turismul de aventură este traseul de via ferrata care este undeva între escaladă şi drumeţie. Traseul de aici este extrem de spectaculos, este una dintre cele mai pitoreşti puncte ale Cheilor Turzii şi ca dificultate, acest traseu a fost făcut inclusiv de copii de 7 ani, este un traseu de dificultate mică spre medie. Via ferrata reprezintă un traseu semi vertical, uşor înclinat, echipat cu un cablu de oţel. Cei care vor să parcurgă acest traseu trebuie obligatoriu să aibă echipament adecvat, respectiv ham şi cască. Eu recomand tuturor celor care vor să practice să apeleze la ghizi specializaţi care pot să-i echipeze şi să-i însoţească pe traseu”, spune Gheorghe Frăţilă, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj.