Actualitate

Cardinalului Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, vine în vizită la Cluj

În cadrul primei vizite oficiale în România, din perioada 3-7 dec. 2013, Cardinalul Kurt Koch, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor (CPUC) va vizita şi Cluj-Napoca.

Scopul vizitei Eminenţei Sale este de „a cunoaşte mai bine realităţile locale” şi „a promova relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română (BOR)”.Cardinalul Kurt Koch va sosi la Cluj în după-masa de vineri, 6 decembrie. De la ora 18.30, în capela „Sf. Iosif” din Piaţa Cipariu va fi celebrată Slujba Vecerniei cu participarea Eminenţei Sale şi a Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu (care, din anul 2008, fiind numit de Sf. Părinte, este membru al CPUC). 

Cu acest prilej, la încheierea rugăciunii, distinsul oaspete va rosti un cuvânt de salut adresat preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor clujeni.


Înaltul Purpurat al Bisericii Catolice se va întâlni, la Cluj, cu reprezentanţi ai Bisericilor, cu IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop şi Mitropolit al BOR, cu autorităţi locale, în program fiind incluse şi vizite în câteva centre ale Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, precum Catedrala în construcţie a „Martirilor şi Mărturisitorilor Sec. XX” din Piaţa Cipariu şi Mănăstirile Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului şi a Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”.

Cardinalul Kurt Koch  a sosit marţi, 3 decembrie, în capitală, unde a avut o întrevedere cu IPS Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti, Preşedintele Conferinţei Episcopilor din România. În continuare, Cardinalul Koch a prezidat Sf. Liturghie în Catedrala romano-catolică „Sf. Iosif”. În 4 decembrie 2013, Eminenţa Sa s-a întâlnit, la Palatul Patriarhiei, cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi în cursul aceleiaşi zile Președintele Traian Băsescu l-a primit, pe „ministrul” Vaticanului, la Palatul Cotroceni.


Pe parcursul şederii sale în ţara noastră, Cardinalul Koch mai vizitează Blajul, Alba-Iulia şi Clujul,  fiind stabilite mai multe întâlniri, cu Eminenţa Sa Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, precum şi cu alţi reprezentanţi ai Statului Român şi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Cine este ES Kurt Cardinal Koch?

Cardinalul Kurt Koch, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Arhiepiscop emerit de Basel, s-a născut la Emmenbrücke, în Elveţia, la 15 martie 1950. A fost hirotonit preot la 20 iunie 1982, a predat teologie fundamentală, dogmatică, morală, liturgică şi teologie ecumenică. În 1995 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop de Basel, fiind consacrat la 6 ianuarie anul următor. Între 1998 şi 2006 a fost Vicepreşedinte al Conferinţei Episcopilor din Elveţia, iar, între 2007-2009, Preşedinte al aceleiaşi instituţii.


La 1 iulie 2010 Papa Benedict al XVI-lea l-a numit Preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, ridicându-l totodată la demnitatea de Arhiepiscop, iar în noiembrie 2010 l-a creat Cardinal. Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor este un organism al Curiei Sfântului Scaun, înfiinţat în 1960, cu scopul de a promova în Biserica Catolică un adevărat spirit ecumenic, conform cu directivele Conciliului Vatican II. De asemenea, Consiliul promovează dialogul şi colaborarea cu celelalte Biserici creştine.

 

abonare newsletter