Actualitate

Papa Francisc i-a evocat pe „marginalizați” în timpul slujbei de Crăciun oficiate la miezul nopții

Papa Francisc a afirmat, marți, cu prilejul primei sale slujbe de Crăciun de la miezul nopții oficiate la Vatican, că „marginalizații” sunt primii care înțeleg mesajul creștin și le-a cerut credincioșilor catolici „să nu le fie frică să creadă”, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cu un aer solemn, suveranul pontif, sosit la Bazilica Sfântul Petru în mijlocul a 30 de cardinali și 40 de episcopi, a oficiat o slujbă a care a durat aproape două ore și care a fost una clasică, cu numeroase cântări în latină, menită să exprime universalitatea bisericii, notează agenția franceză de presă.

O rugăciune închinată celor persecutați în numele religiei lor a fost rostită în limba chineză, în condițiile în care cel puțin 9.000 de creștini mor anual în lume, din cauza credinței lor.


La nouă luni și jumătate de la alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, mesajul Papei Francisc, foarte așteptat, a fost transmis de televiziunile din 65 de țări.

În scurta sa omilie, Papa nu a făcut nicio aluzie la dezbaterile din societate, așa cum o făcea predecesorul său Benedict al XVI-lea, dar a plasat în opoziție „întunericul” lumii și „lumina” lui Dumnezeu.


La sfârșitul ceremoniei, Papa Francisc a purtat în mâini, însoțit de un grup de circa zece copii de pe cinci continente, o statuetă cu pruncul Iisus, până la ieslea instalată în bazilică.

O altă iesle, napolitană, a fost inaugurată în Piața Sfântul Petru. Intitulată „Franscesco 1223-Francesco 2013”, ea marchează legătura dintre Sfântul Francisc de Assisi, care a propovăduit sărăcia radicală, și Papa, care a anunțat că dorește o „Biserică săracă pentru săraci”.


La Betleem, patriarhul latin al Ierusalimului, Fuad Twal, cea mai înaltă autoritate catolică romană din Țara Sfântă, a lansat un apel pentru găsirea „unei soluții corecte și echitabile” la conflictul israeliano-palestinian. Din orașul nașterii lui Iisus, în prezența președintelui palestinian Mahmoud Abbas și a șefei diplomației europene, Catherine Ashton, prelatul a amintit de asemenea „toate dramele umanității de pe cele cinci continente: de la războaiele civile din Africa, la taifunul din Filipine, trecând prin situația dificilă din Egipt și din Irak și tragedia siriană”.

abonare newsletter