Actualitate

Alocaţie discriminatorie pentru copiii din România

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu insistă asupra acordării de alocaţii pentru copii în mod discriminatoriu: deloc pentru bogaţi, cât mai mult pentru săraci.

Opoziţia vede ideea USL drept o manevră politică prin care se dă cu o mână şi se ia cu două.

Anul trecut, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu susţinea acordarea alocaţiei pentru copii în mod diferenţiat: cei din familiile sărace să primească mai mulţi bani, iar cei din familiile cu venituri mari să nu mai beneficieze de alocaţie. Propunerea legislativă care prevedea modificarea legii privind alocaţia de stat pentru copii a fost respinsă de Curtea Constituţională, fiind considerată discriminatorie. Acum, la aproximativ două luni de la respingerea demersului, ministrul Mariana Câmpeanu iese din nou la rampă cu declaraţii privind acordarea de alocaţii diferenţiat pentru copii, în funcţie de venitul părinţilor. Nu ştie cum va face să le dea mai mulţi bani copiilor din familii sărace, însă susţine, în continuare, această idee. “Căutpm în continuare să găsim acele căi de a ajuta familiile sărace şi cu copii mulţi. Aceşti bani nu sunt neapărat folositori cuiva, nu vorbesc de milionari, dar unei persoane care câştigă câteva mii de lei li care nu va sta niciodată într-un leu sau doi pe care noi îi dăm în plus la alocaţie, în timp ce, pentru o familie foarte săracă, contează foarte mult şi un leu, doi, dacă alocăm în plus”, a declarat Mariana Câmpeanu, în urmă cu câteva zile.


Caută o portiţă de scăpare

Ministrul Muncii este conştientă de faptul că propunerea sa va fi respinsă din nou de Curtea Constituţională astfel că se gândeşte la o altă soluţie. Deocamdată nu a găsit însă nicio soluţie, nu a precizat dacă există banii necesari pentru alocarea de fonduri mai mari pentru copiii din familiile cu venituri modeste şi nici cum va rezolva problema copiilor din familii cu venituri mari pentru care doreşte să le ia un drept garantat prin Constituţie.

Dacă doreşte ca modificarea legii să ajungă din nou în Parlament, ministrul Mariana Câmpean ar trebui să caute o “portiţă“ de scăpare. Elena Uioreanu, deputat PNL explică faptul că ar trebui să cu o propunere legislativă în altă formă, cu o altă prevedere deoarece un proiect asemănător ar fi respins din nou.


Nu se poate condiţiona un drept al copilului

Pe lângă faptul că ministrul nu ştie cum şi cu ce bani va ajuta copiii săraci, ignoră faptul că alocaţia copilului este un drept al acestuia şi nu al familiei. “Este un drept al copilului şi nu al părintelui şi nu îl poţi condiţiona. Părintele nu ar trebui să aibă niciun rol în acordarea alocaţiei pentru copil deoarece s-ar face o discriminare”, precizează Alin Tişe, senator PDL şi jurist. El consideră că familiile cu venituri modeste ar trebui susţinute în alt mod, prin diferite forme de ajutoare sociale, de exemplu.

Demers electoral pentru câteva voturi

Sunt şanse mari ca iniţiativa ministrului USL să fie doar o manevră de a atrage câteva voturi în contextul în care se apropie alegerile pentru prezidenţiale şi europarlamentare. Este ştiut faptul că, de regulă, familiile cu venituri modeste au copii mai mulţi, iar cei din familiile cu venituri mari au de obicei 1-2 copii. Astfel, se înţelege de la sine că în urma acordării de alocaţii mai mari pentru copii săraci nu s-ar face nicio economie la buget şi nu ar fi un real ajutor pentru nevoiaşi. “Tot ceea ce fac cei de la Guvern este o mişcare electorală continuă şi tot ceea ce fac acum este o spălare a imaginii. Prin acordarea de 2-3-5 lei în plus la pensii sau alocaţii nu înseamnă că ajută populaţia din cauză că pe de altă parte vin cu mult mai multe taxe. Oamenii nu îşi dau seama că trăiesc tot mai prost”, afirmă Alin Tişe.


În plus, categoriile sociale cu venituri medii şi modeste sunt publicul electoral ţintă al USL.

abonare newsletter