Actualitate

CONDAMNĂRI în dosarul Referendumului

Instanţa supremă a condamnat luni, la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, două dintre cele 75 de persoane judecate în dosarul "Fraudă la referendum" şi a dispus anularea a opt voturi falsificate, din lista de votare a Secţiei 105 din Piatra Olt.

Soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ, trimişi în judecată în dosarul "Fraudă la referendum", au fost judecaţi separat de ceilalţi 73 de inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce şi-au recunoscut vinovăţia.

Instanţa supremă i-a condamnat la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pe Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ şi le-a stabilit acestora un termen de încercare de trei ani şi patru luni.


Totodată, instanţa a dispus desfiinţarea parţială a listei electorale de la Secţia 105 Piatra Olt, judeţul Olt şi a anulat de pe această listă opt voturi de la referendumul din 2012, care ar fi fost falsificate. Astfel, au fost desfiinţate: lista electorală suplimentară, pagina 2, poziţia 46, unde sunt menţionate datele de identificare ale lui Liuţă Raul Costache; lista electorală suplimentară - urna mobilă, pagina mobilă, poziţia 13, unde sunt menţionate datele Ginei Dobeanu; lista electorală suplimentară - urna mobilă pagina 2, poziţia 29 unde sunt datele Elisabetei Prodan; lista electorală suplimentară pagina 1, poziţia 16, unde sunt menţionate datele lui Daniel Piţigoi şi de pe aceeaşi pagină, poziţia 17, unde sunt datele Geaninei Piţigoi; lista electorală suplimentară pagina 1, poziţia 1 unde sunt datele lui Alin Florin Rad, lista electorală suplimentară pagina 1, poziţiile 24 şi 25 unde sunt datele despre Daniela şi Marinel Dumbravă.

Marius şi Simona Preduţ au fost obligaţi de către instanţă la plata unor cheltuieli judiciare către stat de 700 şi, respectiv, 800 de lei.


Decizia instanţei supreme poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

DNA a cerut judecătorilor, în 24 ianuarie, condamnarea soţilor Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ la pedepse cu suspendare, arătând că aceştia nu erau instruiţi din punct de vedere legal şi că la nivel rural nu se cunoaşte atât de bine practica de votare.


În 10 ianuarie, avocatul celor doi solicitase instanţei să îi judece prin procedura simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, în care se arată că inculpatul recunoaşte integral acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori, iar în acest context i se scade o treime din pedeapsa ce va fi aplicată.

Tot atunci, instanţa a stabilit ca audierile în dosarul "Fraudă la referendum" să înceapă în 14 februarie, cu un prim lot de persoane, respectiv membrii Secţiei de votare 105, iar în 28 februarie să fie audiat un al doilea lot, cu membri ai secţiei de votare 140.

abonare newsletter