Actualitate

FOTO - Subprefectul Clujului Gyorke Zoltan a postat pe Facebook steregorama şedinţei în care "Cluj" a devenit "Cluj-Napoca"

Fostul inspector guvernamental şi subprefect al Clujului Gyorke Zoltan a publicat pe pagina sa de Facebook stenograma şedinţei în care comuniştii au decis schimbarea numelui municipiului Cluj în Cluj-Napoca.

Steregorama şedinţei în care "Cluj" a devenit "Cluj-Napoca" Steregorama şedinţei în care "Cluj" a devenit "Cluj-Napoca"

Documentu a fost postat de Gyorke Zoltan sub forma unei fotografii şi redă stenograma şedinţei din 15 octombrie 1974 a Comitetului executiv al Comitetului Central al PCR, la care au participat cuplul dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu, prim-ministrul Manea Mănescu, miniştrii Emil Drăgănescu, Constantin Băbălău şi Maxim Berghianu şi Leonte Răutu, rectorul Academiei de partid "Ștefan Gheorghiu".

Ideea schimbării denumirii municipiului Cluj îi aparţine lui Nicolae Ceauşescu, acesta explicând că lângă denumirea de origine romană "Cluj" trebuie să stea un termen dacic, "Napoca".


Ideea este însă combătută de Elena Ceauşescu, care susţine că "Napoca" şi "Cluj" sunt două cuvinte moştenite de la romani, iar o astfel de asociere ar fi nepotrivită.

În final, Nicolae Ceauşescu îşi impune părerea, iar toţi cei prezenţi la şedinţă îşi dau în cele din urmă acordul pentru redenumirea municipiului. A doua zi, pe 16 octombrie 1974, Nicolae Ceauşescu a semnat decretul Consiliului de Stat nr. 194, în urma căruia Clujul a devenit  Cluj-Napoca, "pentru a eterniza denumirea acestei străvechi așezări - mărturie a vechimii și continuității poporului român pe aceste meleaguri".


Fotografia în care este prezentată sterograma poate fi văută în imaginea alăturată textului.

abonare newsletter