Actualitate

TVR se va reorganiza

Preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, marţi, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că s-a convenit asupra unui proces de restructurare a televiziunii publice.

„Am convenit asupra unui proces de restructurare, de reorganizare a televiziunii”, a spus Stelian Tănase, după întâlnirea de la Parlament cu premierul Ponta.

Ce presupune reorganizarea?

Întrebat ce presupune această restructurare, Stelian Tănase a menţionat că nu se pleacă de la ideea de concedieri, ci de o nouă organigramă a instituţiei. Președintele-director general al TVR şi-a exprimat speranţa că vor fi luate decizile necesare, în aşa fel încât în 2-3 ani să se treacă la un „format BBC”, care va însemna şi crearea unui structuri comune cu radioul public.


"Sunt multe modificări. În primul rând (noua lege - n.r) va prevedea această apropiere, unificare cu Radioul public, aşa este modelul BBC, în care eu cred. Asta nu se va putea face mai curând de doi-trei ani, pentru că înainte de orice trebuie să restructurăm TVR, să plătim datoriile - sunt 150 de milioane, să creăm surse de venituri solide. Asta va fi prevăzut în lege şi este una din probleme", a spus Stelian Tănase.

El a arătat că a doua problemă ţine de modul în care este condusă TVR şi care trebuie schimbat. El a spus că noua lege va reduce foarte mult numirile politice.


"Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privinţa CA. Ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la uniunile de creaţie, la organizaţiile profesionale din media, pentru că discuţia va fi strict profesională", a spus Stelian Tănase.

El a arătat că TVR trebuie să rămână, din punctul său de vedere, la Parlament, dar nu în sensul ca Parlamentul să controleze instituţia, şi în sensul de for ultim la care să se apeleze pentru rezolvarea unor probleme interne.


Stelian Tănase a mai spus că insolvenţa nu poate fi evitată la televiziunea publică. „S-a discutat şi acest lucru, cum s-au discutat şi alte scenarii. Există pe masă, este o problemă care trebuie rezolvată, dar avem în minte şi alte propuneri. Mâine, după şedinţa de Guvern, premierul Ponta va ieşi să dea mai multe explicaţii, multe sunt tehnice şi ţin de fiscalitate, administrare, restructurarea taxelor", a spus Stelian Tănase.

Președintele general al TVR a mai spus că are sprijinul politic pentru a-şi continua activitatea la şefia TVR.


"În acest moment sunt susţinut şi am primit toate garanţiile, pentru că una din probleme este lipsa de sprijin real, concret, pe măsuri. Aşa, un sprijin din prietenie sau pe anumite calcule politice nu e foarte greu de obţinut, dar eu am sperat şi am avut două discuţii cu premierul Ponta şi una cu preşedintele PNL Crin Antonescu şi am obţinut cred acest sprijin politic, adică mi s-au dat asigurări că într-adevăr voi fi sprijinit, pentru că ce urmează acum, urmează o perioadă foarte complicată pentru TVR", a spus Stelian Tănase.

Taxa TV nu se mărește în acest an

În ceea ce privește taxa TV, acesta a spus că majorarea acesteia nu se va face anul acesta.


„În programul stabilit cu premierul azi nu s-a evocat acest punct (majorarea taxei, n.r.), pentru că l-am discutat săptămâna trecută cu argumente pro şi contra. Nu pot să spun că în acest moment am luat o decizie fermă în sensul unui calendar şi în sensul unei sume pe care telespectatorul român va trebui să o plătească, dar este o problemă pe agendă. Dacă îmi cereţi o evaluare, cred că în acest an nu se va putea face", a spus Stelian Tănase.

La rândul său, premierul a confirmat că Stelian Tănase are sprijinul său și al grupurilor parlamentare ale puterii și a adăugat că fuziunea televiziunii cu radioul public ar putea avea loc peste aproximativ un an. 

„Soluția fuziunii între radio și televiziune o vom aplica, probabil, anul viitor pentru că, acum, radioul este pe plus. Televiziunea este foarte mult pe minus și, dacă i-am uni azi, nu am face altceva decât să băgăm și radioul în faliment”, a declarat Victor Ponta.  

abonare newsletter