Actualitate

Chania sau o altă faţă a Insulei Creta FOTO

În Creta vei întâlni atât atmosfera cosmopolită a Europei, cât şi liniştitul caracter asiatic şi arşiţa Africii. Despre Chania, cea mai vestică regiune din Creta, se poate spune că în ciuda dezvoltării turistice a reuşit să-şi păstreze autenticitatea.

Chania este formată din două oraşe ce convieţuiesc în armonie: cel nou şi cel vechi. Partea nouă a oraşului se întinde în jurul centrului, iar dispunerea străzilor te îmbie să începi să cutreieri zona. Acest lucru nu se poate spune şi despre suburbia. Centrul istoric este alcătuit dintr-un labirint de alei şi clădiri vechi, transformate în hoteluri, restaurante, magazine şi clădiri rezidenţiale. Centrul istoric al Chaniei se întinde paralel cu portul veneţian, de la fortăreaţa Firkas şi Muzeul Maritim, până la Pylitis Ammou (Poarta de Nisip). În această parte a oraşului vei putea vedea sectorul de origine bizantină, cu zidurile apărate de fortăreaţa Kastelli, folosită încă din neolitic.

Plaje superbe, peisaje minunate, istorie încărcată

Chania este o destinaţie turistică populară cu plaje superbe şi peisaje minunate, fiind unul dintre cele mai pitoreşti oraşe din Creta, graţie numeroaselor vestigii ale trecutului care îi dau acest farmec unic. Al doilea oraş ca şi mărime este Kissamos, faimos pentru vinul de aici, dar şi pentru minunatele plaje din Falassarna cu nisip auriu şi apă cristalină. Mergând de-a lungul coastei, turistul ajunge la Elafonissi, una dintre cele mai frumoase plaje din Creta cu o apă deosebit de limpede. Tot aici se află şi Mănăstirea Chrissoskalitissa ce oferă o panoramă superbă asupra Mării Egee. Chania a fost stăpânită pe rând de egipteni, romani, bizantini, veneţieni, genovezi şi turci, iar în 1913 a intrat în componenţa Greciei odată cu întreaga insulă. În urma bătăliei Cretei din 1941 localitatea a fost invadată de germani, iar împrejurimile oraşului au fost distruse.


Trecutul zbuciumat al oraşului este sugerat de fortificaţiile veneţiene care dăinuiesc până astăzi. Viaţa orăşelului s-a dezvoltat practic în jurul portului. În extremitatea nord-vestică se află cea mai interesantă zonă şi anume vechiul oraş veneţian unde vara se organizează seri de dans tradiţional şi scenete teatrale. Moscheea ienicerilor aflată pe cealaltă latură a portului exterior a fost ridicată o dată cu sosirea turcilor în Creta în jurul anului 1645 şi este cea mai veche construcţie otomană din insulă. Mai încolo de moschee se află cea mai veche parte a oraşului, cartierul Kastelli unde se pot vedea ruinele cetăţii minoice Kydonia. Cretanilor şi chanienilor nu le place să li se atribuie identitatea de greci. Ei se simt foarte bine fiind consideraţi pur şi simplu cretani. De altfel, ei se deosebesc de grecii continentali atât prin port, cât şi prin obiceiuri şi specificul culinar.

Oameni prietenoşi şi primitori, servicii personalizate

Dacă partea centrală este mai transformată de fenomenul turistic – cu părţile bune, dar şi mai puţin bune – zona aceasta este mai apropiată de natură, de traditie, mai puţin afectată de valurile de turişti care “atacă” staţiunile binecunoscute Hersonissos, Malia, Stalida. Serviciile sunt mai personalizate, mai apropiate de client, oamenii sunt extrem de prietenoşi şi primitori. Clientela în sine este puţin alta faţă de zona centrală – mai puţini britanici şi mai mulţi scandinavi, francezi.


“Baza materială este mult mai nouă şi foarte diversă. Oferta noastră cuprinde variante de cazare de la vile de 2 stele până la hoteluri de 5 stele de lux. Serviciile de masă sunt de la self-catering până la ultra all inclusive. Chania este o destinaţie pe care o putem recomanda oricui, este potrivită pentru orice gen de vacanţă, pentru tinerii care vor distracţie la preţuri mici, pentru cuplurile care vor linişte, dar si pentru familii (sunt foarte multe hoteluri de la 2 la 5 stele care au apartamente unde se pot acomoda chiar şi 5–6 persoane şi dispun de chicinet)”, spun reprezentanţii Agenţiei de Turism Paralela 45.

Staţiunile şi zonele dintre staţiuni sunt împânzite cu livezi de măslini, citrice şi alte specii mediteraneene. Aproape fiecare hotel are o grădină, o livadă, flori, arbuşti. Pentru iubitorii de soare şi plajă, condiţiile sunt deosebite – plajele sunt întinse - şi cu nisip şi cu pietricele şi mixte, multe dintre ele premiate Blue Flag. În regiune sunt unele dintre cele mai faimoase plaje din Creta – Elafonisi, Falassarna, Balos. Pentru cine nu vrea doar plajă sunt foarte multe opţiuni de vizite – oraşul veneţian Rethymno este absolut încântător, Cheile Samaria (cele mai lungi din Europa şi cele care adăpostesc faimoasele căpriţe Kri-Kri), Santorini (Paralela 45 organizează croazieră cu plecare din portul Rethymno), Gramvoussa – Insula Piraţilor, Lacul Kournas (singurul lac din insulă).


Shopping şi mâncare

Chania este cunoscută pentru magazinele sale cu bijuterii hand made. Majoritatea pieselor sunt unice şi originale, iar preţurile acceptabile. Marochinăria de Chania este foarte bine făcută şi cât se poate de originală. Vei găsi obiecte din piele de calitate la tot pasul pe lângă oferte atractive la genţi, portofele, curele, pantofi şi haine. Mâncarea din această zonă nu se deosebeşte cu mult de cea servită în celelalte părţi ale insulei. Numeroasele taverne şi restaurante de pe malul mării servesc produse specific cretane, cum ar fi stifado (mâncare din iepure sau vită cu multă ceapă şi verdeţuri), loukoumades (plăcinte cu brânză înmuiate în miere), saligkaria sau melcii fierţi, serviţi cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Dar Chania are câte ceva de oferit pentru fiecare, turiştii mai pretenţioşi pot găsi şi produse din bucătăria internaţională sau mâncăruri din peşte proaspăt – doradă, peşte spadă, fructe de mare – calamari, caracatiţe sau homar.

8 lucruri de neratat în Chania

Băile turceşti care se găsesc în zona portului într-o clădire cu o cupolă superbă


Frumoasa poartă veneţiană Renieri situată pe strada Theophanous, una dintre arterele principale are oraşului Chania

Grădinile din Chania este locul unde toţi iubitorii de verdeaţă trebuie să ajungă


Piaţa municipală din centrul oraşului unde pot fi găsite produse locale variate şi peşte proaspăt

Cartierul Halepa cu Palatul Înaltului comisar, reşedinţa lui Eleftherios Venizelos şi Biserica Sfintei Magdalena, construită în stilul architectural ruso-bizantin

Numeroasele taverne şi restaurante tradiţionale greceşti din Chania Town, patiserii, cafenele tradiţionale, barurile, cluburile şi pub-urile situate în zona portuară

Plaja Gramvoussa se află în partea de vest a Cretei şi este accesibilă cu maşina sau cu barca. Este o plajă absolute superbă: apa mării este de culoare turcoaz, iar nisipiul este fin şi roz

Therissos este localizat la baza Muntelui Alb la o distanţă de 20 km sud de Chania. Este faimos pentru monumentele istorice

abonare newsletter