Actualitate

Corpul de control al lui Ponta verifică Cluj Arena. Ce spune Alin Tişe, fostul preşedinte al CJ Cluj

Corpul de control al premierului Victor Ponta verifică banii alocaţi de Guvernul Boc la stadionul Cluj Arena. Democrat liberalul Alin Tişe, preşedinte al CJ Cluj în 2010, consideră că este vorba de un „control politic”.

Mai exact, Corpul de control verifică dacă cei 60 de milioane de lei, alocaţi de către Guvernul Boc, în 2010, pentru construcţia Cluj Arena au fost cheltuiţi corespunzător.

Potrivit vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan, Corpul de Control al premierului a ajuns, marţi, la Cluj-Napoca şi verifică mai multe acte şi date contabile care privesc modul cum au fost alocaţi şi cheltuiţi bani pentru investiţia de la stadionul Cluj Arena.


„Am primit ieri (luni - n.r.) o adresă de la cabinetul domnului prim-ministru în care ni s-a adus la cunoştintă că de astăzi (marţi - n.r.) Corpul de Control al premierului va veni la Cluj. Încă nu am avut o întâlnire cu ei, doar şefa de financiar s-a întâlnit cu ei, nu ştiu despre ce acte este vorba, ştiu că verifică modul de alocare a sumelor bugetului propriu al judeţului Cluj din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru finanţarea obiectivului de investiţii «Stadion la standarde internaţionale», privind bugetul de stat din anul 2010. Dacă dânşii vor dori să se întâlnească şi cu mine, eu voi discuta cu ei, Consiliul Judeţean va pune la dispoziţie toate documentele pe care le solicită“, a declarat corespondentului Mediafax Mihai Seplecan.

Seplecan a afirmat că, în opinia sa, acest control „este un control politic, îndreptat împotriva noului coleg de alianţă Alin Tişe, care în anul 2010 era preşedintele Consiliului Judeţean Cluj“.


Cum se apără Alin Tişe, fostul preşedinte al CJ Cluj

„Controlul declanșat după 4 ani de la alocarea sumelor de bani, de 60.000 mii lei, este un control politic făcut cu scopul discreditării mele ca fost președinte al CJ şi a premierului de la acea vreme, Emil Boc. Se încearcă compromiterea publică printr-un control abuziv care să răspundă intereselor politice ale adversarilor politici. Corpul de control efectuează un control abuziv, ilegal, el nefiind competent să verifice modul de licitare, contractare, adiţionare, cheltuire sau plăţi, efectuate de CJ Cluj care este autoritate aleasă  şi care funcţionează în baza principiilor descentralizării, autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii. Competenţa aparține exclusiv Curţii de Conturi care a şi efectuat în fiecare an aceste controale.

Corpul de control al prim ministrului poate verifica doar dacă banii alocați de guvern pentru obiectivul "ClujArena" s-au utilizat pentru acest obiectiv. Acest aspect reiese din bugetul public al CJ Cluj din anii 2010 şi 2011, de unde rezultă că banii alocați de la guvern s-au utilizat doar pentru acest obiectiv. Este firesc să fie aşa, de vreme ce acești bani au fost insuficienți şi reprezintă doar 30% din totalul costurilor“, spune Alin Tişe.


Tişe mai susţine că în ce priveşte lucrările suplimentare efectuate la obiectivul ClujArena de către CJ Cluj, acestea nu au fost lucrări decise de el..

„Ele au fost stabilite în mod legal în conformitate cu OUG 34 / 2006 printr-un singur act adiţional ca urmare a HCJ nr. 314/2010 aprobată în plenul Consiliului Judeţean fără vreun vot împotrivă. Aceste lucrări suplimentare au făcut obiectul discuțiilor şi dezbaterilor publice din ședința CJ din data de 15.12.2010. Aceste lucrări suplimentare precum şi prețul negociat, au fost aprobate a fi efectuate prin votul consilierilor județeni în ședința publică prin HCJ 314/2010 (procesul verbal al ședinței din data de 15.12.2010 este public, el poate fi consultat). Doar lucrările adiționale votate de consilieri şi la prețul stabilit, au fost efectuate de către conducerea CJ Cluj!  De altfel, lucrările suplimentare la orice investiție publică sunt perfect legale, prevăzute întocmai în lege, ele nefiind acte ilegale.


Deci, nu Alin Tişe a negociat şi nici nu a decis lucrările suplimentare şi nici valoarea acestora ci un consiliu județean în plenul său, în ședință publică, cu votul tuturor partidelor fără vreun vot împotrivă. Hotărârile de CJ Cluj şi procesele verbale ale şedinţelor publice la care presa a avut acces, sunt dovada spuselor mele.

Mai mult, în ședința publică din data de 15 decembrie 2010, unii consilieri județeni, ai opoziției de la acea vreme (PSD), au solicitat efectuarea chiar a mai multor lucrări suplimentare necesare ca urmare a situaţiilor apărute pe parcursul derulării proiectului precum şi a actualizării standardelor UEFA si FIFA, fapt ce a fost acceptat conform art.2 din HCL 314/2010.


Orice control al oricărei instituții abilitate este binevenit atât timp cât este în limitele conferite de lege şi în conformitate cu legea. Corpul de control al prim ministrului nu poate efectua controale peste limita legală, substituindu-se altor organe abilitate ale statului.

Împotriva oricărei încălcări legale precum şi a depășirii limitelor legale ale controlului dispus politic după 4 ani de către Corpul de control a prim ministrului voi formula plângeri penale. Aceste încercări ale guvernului PSD de a mă discredita şi compromite public nu fac altceva decât să mă determine să continui lupta politică împotriva acestui guvern dictatorial care efectuează controale la comandă pentru a înlătura adversarii politici incomozi“, mai arată Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter