Actualitate

Licitația pentru salubritate ajunge în instanță

Atribuirea contractului pentru deszăpezirea și curățenia stradală din Cluj-Napoca pentru următorii opt ani este în continuare blocată.

După ce la sfârșitul lunii august, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a anulat rezultatul rundei a doua a licitației pentru salubritate, comisia de specialitate din cadrul Primăriei a hotărât atacarea în instanță a deciziei CNSC. “Comisia a propus atacarea în instanță pentru a avea un răspuns definitiv, pe ce legislație să se facă licitația. Așteptăm răspunsul instanței care va tranșa până la urmă între poziția CNSC-ului și poziția Autorității Naționale de Reglementare în Servicii Comunitare (ANRSC) care ne-a indicat o anumită legislație, iar CNSC-ul a decis o altă legislație”, a declarat, miercuri, primarul Emil Boc. Cererea în instanță a fost înaintată la Tribunalul Cluj și deocamdată nu a fost stabilit primul termen din proces.  

În faza a doua a licitației, RER Ecologic Oradea și RER Ecologic Buzău au fost desemnate firmele câștigătoare, dar au pierdut licitația după ce CNSC a anulat rezultatul. În prima etapă a procedurii de atribuire a câștigat firma Supercom, apoi CNSC a stabilit că oferta era neconformă, celelalte patru firme participante (Brantner Vereș, Rosal, Polaris M Holding și Romprest) fiind descalificate.


Două instituții de stat, două decizii diferite

Primarul a explicat în urmă cu aproximativ două săptămâni că CNSC și ANRSC au dat două soluții diferite în cazul licitației pentru salubritate, contrazicându-se în privința legilor valabile. “Pe de o parte, Autoritatea Națională de Reglementare în Servicii Comunitare a spus că se aplică o anumită lege, iar CNSC a spus că se aplică o altă lege. Din nou, Primăria, în această licitație este pusă la mijloc pentru a se hotărî în decizii contradictorii ale autorităților statului”, declara Boc, la începutul lunii septembrie.

Conform conducerii Primăriei, cei de la ANRSC au spus că legea pe care o au nu are norme metodologice aprobate și din acest motiv se aplică o altă lege, iar CNSC a spus că nu este bună poziția ANRSC și că trebuie aplicată cealaltă lege.


Nu vor fi probleme cu salubritatea

În ciuda faptului că atribuirea contractului nou pentru salubritate este blocată, primarul a dat asigurări că nu vor fi probleme legate de curățenia stradală. “Clujenii nu vor avea probleme cu salubrizarea stradală. Avem contract în exercițiu, merge mai departe până când se adjudecă noua licitație, numai că nu putem sta în acest provizorat determinat de prevederile contradictorii din legi plus interpretarea total diferită a autorităților statului”, a explicat Boc.

Contractul pentru salubritate stradală și deszăpezire va fi semnat pentru o perioadă de opt ani, are o valoare de 30 milioane de euro și procedura va fi împărțită pe două sectoare. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter