Actualitate

Dragnea a venit la Cluj să primească mulțumiri și să se urce până la cer

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost chemat la Cluj de greco-catolici în semn de mulțumire pentru că, în campanie electorală, Guvernul a alocat 6 milioane lei, din fondul de rezervă, pentru patru biserici.

În plină campanie electorală, Guvernul a alocat, din fondul de rezervă, 6 milioane lei pentru două biserici din Spania, o mănăstire din Gorj și pentru catedrala greco-catolică din Piața Cipariu din Cluj-Napoca. Greco-catolicii clujeni au primit 1 milion lei, bani care vor fi folosiți pentru continuarea lucrărilor la catedrala aflată în construcție din anul 1992. În semn de mulțumire, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla l-a invitat, miercuri, la Cluj, pe vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta nu a refuzat invitația și s-a prezentat pentru a primi mulțumirile de rigoare, dar nu oricum ci în prezența presei. La orele prânzului, reprezentantul Guvernului a fost primit de un întreg alai de preoți, de prefectul Gheorghe Vușcan, viceprimarul Gheorghe Șurubaru, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Emilia Groza și alții.

După ce PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla i-a prezentat câteva planșe cu tot istoricul construcției din Piața Cipariu, Liviu Dragnea a fost invitat să se roage. Inițial, momentul s-a dorit a fi unul restrâns și intim, astfel că accesul jurnaliștilor nu a fost permis în sală, dar ulterior fețele bisericești s-au răzgândit.


Au apreciat că și-a rupt din timp să vină la Cluj

După aproximativ 20 de minute de rugăciune, vicepremierul și restul alaiului s-au mutat într-o altă sală unde i-au fost aduse mulțumiri pentru cei 1 milion lei. PS Florentin Crihălmeanu a apreciat faptul că Liviu Dragnea și-a făcut timp să vină la Cluj ca să primească mulțumirile greco-catolicilor, dar a mulțumit în special pentru banii alocați din fondul de rezervă. “Considerăm că e bine să mulţumim pentru finanţare Guvernului. Mulţumim domnului vicepremier că şi-a făcut timp să participe la acest eveniment”, a spus Crihălmeanu.

“Construcția se va finaliza când va vrea Dumnezeu”

Liviu Dragnea i-a asigurat pe cei prezenți că Guvernul nu se va opri aici cu finanțarea pentru biserici deoarece “credința este un lucru în jurul căruia ne putem uni cu toți”. “Guvernul va sprijini în continuare construcția acestui edificiu și construcția multor edificii religioase din România pentru că este un domeniu important. Credința este un lucru în jurul căruia ne putem uni cu toți. Este foarte important pentru acest Guvern”, a spus vicepremierul.


Dragnea a adăugat că această construcție “se va finaliza când va vrea Dumnezeu”. Pe de altă parte, a venit ca să își arate și respectul față de Cluj nu doar să primească mulțumiri. “Sprijinim acest proiect la fel cum sprijinim şi vom sprijini alte edificii ale Bisericii Ortodoxe. Am venit şi pentru a arăta respectul nostru pentru Cluj, care este model de ecumenism, o comunitate unde se poate trăi împreună și este model de conviețuire pașnică. Sprijinul pe care îl acordă Guvernul Bisericii Greco-Catolice este un gest reparatoriu și apreciem contribuția acestei biserici la menținerea entității naționale”, a spus vicepremierul.

L-au cocoțat și pe schele până la ultimul nivel

Mulțumirile adresate Guvernului și prezentarea istoricului construcției au durat în jur de 20 de minute, vicepremierul fiind invitat apoi să vadă stadiul lucrărilor. Întregul alai de preoți și oficiali ai autorităților locale s-au cocoțat pe schele până la ultimul etaj al catedralei aflate în construcție. În timpul vizitei șantierului, PS Crihălmeanu a sfințit construcția.


Pe lângă cei 6 milioane lei alocați de Guvern, în octombrie, pentru cele patru biserici, în luna august au fost alocați alți 6 milioane lei pentru trei biserici, printre acestea fiind și mănăstirea Nicula.

Ultimele Stiri
abonare newsletter