Actualitate

Papa Francisc șochează: Big-bangul și evoluția sunt reale și au fost plănuite de Dumnezeu

„Teoria evoluției și a Big-Bangului sunt adevărate; Dumnezeu nu este un magician cu baghetă magică”, a declarat papa Francisc.

Conform ziarului britanic Independent, în cadrul unei întâlniri la Academia Pontificală pentru Științe, suveranul pontif a făcut serie de remarci de natură să pună capăt „pseudo-teoriilor” creaționiste, afirmă experți în știință. Papa Francisc a explicat că din punctul de vedere a Bisericii, cele două teorii științifice nu sunt incompatibile cu existența unui creator- ci dimpotrivă- o pretind.

„Atunci când citim despre creație în Biblie, riscăm să ni-l închipuim pe Dumnezeu drept un magician care le face pe toate cu o baghetă magică. Dar nu așa stau lucrurile”, a afirmat acesta. „Dumnezeu a creat lumea și a lăsat-o să să evolueze în conformitate cu legile interne cu care a înzestrat-o. Evoluția naturală nu contrazice crearea unor ființe care evoluează.”


Ultimele declarații ale papei vin ca o încercare de delimitare față de opiniile recent emise de predecesorul său Benedict al XVI-lea, care a lăsat de înțeles că ideea selecției naturale este insuficientă pentru a da seamă de complexitatea lumii.  În acest sens, afirmațiile lui Francisc sunt mai apropiate de cele ale Papei Ioan Paul al-II-lea, care afirmase în 1996 că evoluția „este mai mult decât o ipoteză...este un fapt demonstrat”.

Giovanni Bignami, președintele Institutului Național de Astrofizică, a spus pentru agenția de presă Androkos: „ Afirmația papei are o consecință semnificativă: înseamnă că noi, ca oameni, suntem descendenții direcți ai Big-Bangului, care a produs universul. În ultimă instanță, evoluția e pusă în seama creației”. 

abonare newsletter