Actualitate

EXCLUSIV: ILEGAL din start. Construirea gropii de gunoi a fost subcontractată ilegal- DOCUMENT

Aşa cum reiese din anunţul de atribuire, construirea Centrului de Management Integral al Deşeurilor din judeţul Cluj a fost subcontractată SC Napoca Construcții complet ilegal. Mai mult, subcontractarea s-a făcut la recomandarea dirigintelui de șantier, firma Tahal, în ale cărei atribuțiuni intra tocmai verificarea lucrărilor efectuate de Napoca.

Potrivit anunţului de atribuire 120656 din 17.01.2012, la secţiunea care se referă la atribuirea contractului se specifică foarte clar că acesta nu poate fi subcontractat. Monitorul de acum publică integral documentul care demonstrează ilegalitatea. Actul, public, a fost ignorat până acum de toată lumea.

Licitaţia pentru Centrul de Deşeuri a fost câştigată de asocierea formată din S.C. Confort S.A., Atzwanger Spa, S.C. Ladurner Impianti S.R.L. şi S.C. Vel Service S.A.


Iniţial, SC Confort a fost lider de asociere, ulterior, după intrarea în insolvenţă s-a schimbat liderul, lider devenind firma din Italia Atzwanger, care reprezintă antreprenorul. Acest antreprenor a subcontractat lucrările de construcţie subantreprenorului aprobat de Tahal (dirigintele de șantier, adică exact firma care se ocupă de supervizarea lucrărilor - n.r.) adică firmei Napoca SA.

Zilele trecute, contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri a fost reziliat.


Consiliul Judeţean Cluj a trimis încă de săptămâna trecută firmei executante a lucrărilor o înştiinţare privind decizia administraţiei de a rezilia contractul. După neregulile semnalate în expertiza tehnică - pe care Monitorul de Cluj a publicat-o în exclusivitate- constructorul a avut la dispoziţie o lună să remedieze toate problemele, dar nu a făcut-o, drept urmare CJ Cluj a decis rezilierea contractului şi organizarea unei noi licitaţii.

Rămâne de stabilit cine este vinovat de subcontractarea ilegală a contractului de execuție și cine va plăti pagubele. Mai mult, echipa de implementare a proiectului, condusă de directorul executiv al CJ Mariana Rațiu, a încasat peste 235.000 de euro, în medie 10.000 de euro de membru. Doar că, cine-mparte, parte-și face, astfel că unii au luat mai mult, cu aproximație 45-50.000€, alții câteva sute chioare. Ce-au muncit și unii, și ceilalți, rămâne de văzut.

abonare newsletter