Actualitate

Groapa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă

Salprest Rampă, firma care administrează rampa de gunoi de la Pata Rât, a notificat Primăria Cluj-Napoca despre faptul că rampa de gunoi a fost închisă de luni seara, de la ora 20:00.

Decizia a fost luată de firma care se ocupă de administrarea rampei de gunoi pentru a nu risca amenzi din partea Gărzii de Mediu. De asemenea, conform consilierului județean PNL Cluj, Mihai Seplecan, Clujul riscă amenzi de la 2.300 și 135.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, în cazul în care obiectivul CMID nu va fi operațional la noul termen stabilit, iar Comisia Europeană va declanșa procedura de infringement asupra României.

Mihai Seplecan susține că a atras atenția încă din vara anului 2014 că se va ajunge în această situație ”din cauza indolenței decidenților CJ Cluj. Am insisitat public să se iasă din marasmul asocierii cu Altzwanger. Prin ieșiri publice am cerut să se ia decizia organizării unei noi licitații pentru contractarea altei firme care să termine lucrările de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor la timp (...) Clujenilor li s-a arătat în mod fals, cu parade inaugurale la obiective neterminate, că chipurile s-a muncit și se muncește de zor. Cu chiu și cu vai s-a renunțat la asocierea păguboasă și, de atunci, nu se reușește deloc organizarea unei noi licitații. Sunt mai bine de opt luni pierdute din considerente politicianiste sau poate din motiv de partipriuri obscure. Acum aflăm că decidenții CJ Cluj, în loc să-și fi făcut datoria în cele aproape opt luni în care am tot insistat să și-o facă, au făcut denunț penal pentru investiția CMID, în încercarea de a se spăla pe mâini de orice responsabilitate”, precizează Seplecan.


Acesta a cerut să fie trași la răspundere cei care supervizau lucrările de la noul depozit ecologic de gunoi. ”Am cerut să-i aflăm pe cei care au încasat bani ca supervizori de conformitate pe acest proiect, și care au preferat să ascundă mizeria sub preș de așa manieră încât lucrarea a fost denumită “malefică” într-o expertiză tehnică de calitate. Este ușor să zici ulterior: “m-a obligat X sau Y”, dar, în tot acel timp când se pare că nimeni nu-și vedea de treabă, să-ți fi încasat banii, fără mustrări de conștiință, când în fișa postului scria că ești supervizor pentru conformitate! Tergiversarea unui răspuns din partea decidenților CJ Cluj m-au obligat să depun, încă de anul trecut, un denunț penal in rem, pentru ca organele competente ale statului să stabilească cine se face vinovat de faptele semnalate”, a adăugat Seplecan.

Amenzile pe care le riscă România sunt uriașe. ”În cazul în care obiectivul CMID nu va fi operațional la noul termen stabilit, Comisia Europeană va putea declanșa procedură de infringement asupra României. Vom ajunge să plătim din buzunarul propriu între 2300 și 135.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere”, a încheiat consilierul județean.

abonare newsletter