Actualitate

Autorităţile locale şi judeţene, avertizate de Bucureşti: Până în 15 iulie construiţi o rampă de gunoi. Reacţiile lui Emil Boc şi Vakar Istvan VIDEO

Toma Petcu şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Florea Diaconu, comisar şef Garda Naţională de Mediu au venit la Cluj-Napoca pentru a discuta cu autorităţile locale şi judeţene despre închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât şi a găsi soluţii pentru a depozita în continuare gunoiul în judeţ. Consiliul Judeţean Cluj a primit termen până în 15 iulie să construiască o altă rampă de gunoi.

Autorităţile locale au ţinut marţi dimineaţă o şedinţă, împreună cu reprezentanţi de la Ministerul Mediului, şi au găsit ca soluţie legală folosirea unui depozit temporar, care are o capacitate de 42.000 metri cubi şi care poate fi folosit pentru câteva luni.

Acest depozit temporar este autorizat din 2012, dar firma care administra rampa de gunoi a preferat să supraîncarce în mod ilegal depozitul principal în loc să folosească această rampă mai mică. Practic, Salprest Rampă a depăşit limita maximă a depozitului principal de la Pata Rât cu 172.000 de metri cubi.


“În urma şedinţei am găsit două soluţii. Una pe termen scurt astfel încât să poată fi colectat gunoiul şi depozitat. Suntem într-un fel de paradox. Cei de la Salprest nu au respectat autorizaţia de mediu care a fost emisă de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi au depozitat gunoiul într-o zonă care nu era autorizată, aproximativ 172.000 de tone, cele 46.000 de tone care au fost autorizate, capacitatea, rampa de selectare intermediară nu este la momentul actual ocupată, avem posibilitatea ca în această zonă să se depoziteze în baza autorizaţii emise, iar pentru cele 172.000 de tone Garda de Mediu s-a autosesizat şi a amendat operatorul şi a sesizat organele abilitate”, a precizat Toma Petcu.

El a mai precizat că reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au primit termen până în 15 iulie să construiască o altă rampă de gunoi şi că judeţul Cluj mai poate depozita la Pata Rât deşeuri pe o durată de şase luni de zile.


În cadrul şedinţei s-a mai stabilit ca acest depozit temporar să fie folosit o perioadă de aproximativ şase luni, până la punerea în funcţiune a aşa numitei Celule A din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, care este coordonat de Consiliul Judeţean Cluj. Proiectul acesta însă, deşi a fost demarat în 2012, a suferit multiple amânări. Ultimul termen de finalizare a expirat în octombrie 2014, când CJ Cluj a reziliat contractul cu firmele care se ocupau de realizarea lui.


“Pentru 46.000 de tone există posibilitatea depozitării pe această rampă a Salprestului intermediară urmând ca într-o perioadă foarte scurtă, am dat un termen foarte clar până în 15 iulie, să se rezolve şi problema unei alte rampe definitive care să fie construită de Consiliul Judeţean Cluj. Există o posibilitate şi am îndrumat CJ Cluj în sensul că prin programul POS Mediu se pot accesa sumele necesare astfel încât să se constituie o extindere a proiectului sau o organizare de şantier ca aceste deşeuri care sunt colectare până la finalizarea Centrului de Deşeuri să se creeze o rampă intermediară care să ţină loc de rampă până în momentul construirii definitive  a gropii ecologice va fi recepţionată şi pusă în funcţiune. Cred că ar reuşi să acopere termenul până la 15 iulie, şase luni, le-am impus foarte clar ca cele 172.000 de tone care au fost depozitate într-o zonă ilegală să fie luate de acolo şi duse la un depozit conform”, a mai spus şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Nicio groapă de gunoi conformă

Potrivit lui Petcu, judeţul Cluj nu are la ora actuală nicio groapă de gunoi conformă.


“Din păcate, la nivelul judeţului Cluj nu există la ora actuală o groapă de gunoi conformă, se caută soluţii în judeţele învecinate, cum ar fi Alba, Bistriţa care au gropi ecologice. Este responsabilitatea atât a Consiliul Judeţean Cluj, cât şi a Primăriei Cluj-Napoca, să urmărească gunoiul produs până la distrugerea definitivă. Faptul că ele au fost depozitate pe o rampă intermediară nu înseamnă că s-a rezolvat problema definitivă a acestui gunoi. Din punct de vedere tehnic, dacă autorităţile se mobilizează şi se organizează foarte bine, acel acord de mediu nu va dura foarte mult şi poate fi emis în timp util. În acelaşi proiect se va face o extindere a lucrărilor nu se vine cu o lucrare nouă, este o organizare de şantier în sensul că se va face o depozitare intermediară a gunoiul care oricum urmează să fie depozitat în celulele care se construiesc”, a conchis Petcu.

15 iulie, rampa de gunoi de la Pata Rât se închide definitiv

În cazul în care autorităţile locale şi judeţene nu se vor conforma şi nu vor construi o rampă definitivă de gunoi până la data de 15 iulie, rampa de gunoi de la Pata Rât se va închide definitiv, iar gunoiul urmează să fie transportat în judeţele învecinate.


Emil Boc dă asigurări că clujenii nu vor rămâne cu gunoiul neridicat

Motivul pentru care Salprest Rampă nu a folosit depozitul temporar şi a preferat să îl supraîncarce pe cel mare nu a putut fi precizat de niciunul dintre participanţii la şedinţă, iar primarul Emil Boc a declarat că va avea o discuţie cu reprezentanţii Salprest Rampă.

Comisarul Florin Diaconu a mai spus că atât Primăria Cluj-Napoca, cât şi Salprest Rampă vor răspunde pentru recuperarea deşeurilor depozitate ilegal - cei 172.000 de metri cubi – şi că au termen până la 15 iulie să aducă terenul la starea iniţială.

„Practic, există un termen, 15 iulie, în care toţi cei care au depozitat gunoaie, Primăria Cluj-Napoca şi restul judeţului, pentru că nu doar primăria a adus aici gunoaie, trebuie să găsească soluţii împreună cu operatorul pentru a duce la noul depozit care se construieşte acum într-o nouă celulă sau într-o altă locaţie autorizată acele deşeuri care, astăzi, sunt acolo. Pe costurile firmei sau ale noastre, comune, acest lucru urmează să se stabilească după ce se analizează relaţiile contractuale”, a spus şi Emil Boc, care a dat asigurări clujenilor că nu vor rămâne cu gunoiul neridicat din faţa casei.

Salprest Rampă, firma care administrează rampa de gunoi de la Pata Rât, a notificat Primăria Cluj-Napoca despre faptul că rampa de gunoi a fost închisă de luni seara, de la ora 20:00.

Cum se mai scuză Consiliul Judeţean Cluj

Potrivit consilierului județean PNL Cluj, Mihai Seplecan, Clujul riscă amenzi de la 2.300 și 135.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, în cazul în care obiectivul CMID nu va fi operațional la noul termen stabilit, iar Comisia Europeană va declanșa procedura de infringement asupra României.

Până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, care poate dura mai mult de un an, va fi necesară căutarea unor soluţii de depozitare în alte judeţe a deşeurilor.

Lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor ar fi trebuit să fie finalizate în luna octombrie a anului trecut, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior, Consiliul Judeţean Cluj a reziliat contractul cu cele patru firme care se ocupau de acest proiect în valoare de 107.520.112,98 lei, pentru realizarea căruia se folosesc şi fonduri europene. Până în prezent, finalizarea acestui proiect a fost amânată de cel puţin trei ori, iar în perioada imediat următoare se va relua întreaga procedură de licitaţie.

 „Noi în acest moment suntem în procedură de reevaluare a proiectului şi repunerea lui pe site-ul de licitaţie. În cel mai scurt timp vom demara acest lucru. Astăzi semnăm contractul cu UTCN pentru revizuirea proiectului. Amânările sunt din cauze multiple, au fost neconformităţi cu proiectul iniţial, neexecuţia conform acestui proiect a dus chiar la plângeri la DNA, vor curge în continuare şi procese cu antreprenorii. Proiectul trebuie să meargă în continuare, găsim un alt antreprenor conform legii şi continuăm”, a declarat vicepreşedintele CJ Cluj cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan.

abonare newsletter