Actualitate

Asasinarea lui Boris Nemțov, o crimă „minuțios planificată”

Asasinarea opozantului rus și fost vicepremier Boris Nemțov în plin centrul Moscovei a fost „minuțios planificată”, au apreciat anchetatorii ruși.

Potrivit raportului făcut public de AFP și preluat de Agerpres, asasinii liderului opoziției din Rusia a știut atât traseul dar au tras și cu mai multe arme, printre care și cu pistolul Makarov, folosit de poliția și armata rusă.
„Nu există nicio îndoială că această crimă a fost minuțios planificată, la fel ca și locul ales pentru crimă”, respectiv Marele pod de piatră din apropierea Kremlinului, a precizat comisia de anchetă rusă într-un comunicat.

„După toate probabilitățile, arma care a fost utilizată este un pistol Makarov”, o armă de mână folosită de forțele de poliție și de armata rusă și în consecință foarte răspândită, se mai menționează în textul citat.


Anchetatorii au mai găsit la locul crimei șase tuburi de muniție de calibrul 9 mm, dar care provin de la mai mulți fabricanți, ceea ce face mai dificilă determinarea originii.

„Boris Nemțov se deplasa împreună cu însoțitoarea sa la apartamentul său, care este situat nu departe de locul faptelor. Este evident că organizatorii și autorii acestei crime erau informați cu privire la traseul său”, conchide comisia de anchetă.


Potrivit comunicatului, martorii crimei au fost deja interogați de anchetatori. Pe lângă o crimă motivată politic, autoritățile studiază și pista islamistă, Boris Nemțov privind amenințări în urma susținerii exprimate față de jurnalul satiric francez Charlie Hebdo după atentatele de la Paris de la începutul lui ianuarie, potrivit comisiei de anchetă.

Pista unui asasinat legat de conflictul ucrainean este de asemenea avută în vedere, opozantul făcând apel public la ruși să protesteze împotriva „agresiunii ruse în Ucraina”.


„Toată lumea știe că printre părțile implicate în conflict se află indivizi foarte radicali, care nu răspund în fața niciunei autorități”, a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei, Vladimir Markin.

Internauții ruși fac referire în număr mare la un interviu acordat la începutul lui februarie de către Boris Nemțov pe site-ul de internet Sobessedniki.ru, în care opozantul mărturisea că se teme pentru viața sa din cauza pozițiilor luate împotriva lui Vladimir Putin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter