Actualitate

De ce SE SCUMPEȘTE GAZUL doar în jumătate din țară? Explicația NU ȚINE DE CALD!

În timp ce în unele părţi ale ţării furnizorii de gaze au anunţat scăderea preţului gazelor, firma care furnizează gazul casnic în Cluj a anunţat majorarea preţului.

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat, în ședința de vineri, 27 martie 2015, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici.

„În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 aprilie 2015, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcție de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienților casnici din piața reglementată)”, se menționează într-un comunicat postat la finele săptămânii trecute pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.


Potrivit ANRE, această reducere se datorează scăderii costurilor pentru achiziția gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziția gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile aprilie, mai și iunie) și menținerii la același nivel a tarifelor de distribuție pentru SC E.ON Distribuție România SA și scăderii tarifelor de distribuție pentru SC Distrigaz Sud Rețele SRL.

„Astfel, pentru clienții casnici din piața reglementată al căror furnizor este SC E.ON Energie România SA, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor crește cu circa 1,5 % începând cu data de 1 aprilie; pentru clienții casnici din piața reglementată al căror furnizor este SC GDF SUEZ Energy România S.A, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%”, se precizează în comunicat.


Diferențele dintre cei doi furnizori au fost determinate de recuperarea parțială de către SC E.ON Energie România SA a costurilor de achiziție a gazelor naturale din import din perioada 2008 — 2012, respectiv recuperarea totală a acelorași categorii de costuri de către SC GDF SUEZ Energy România SA, precum și de menținerea la același nivel a tarifelor de distribuție pentru SC E.ON Distribuție România și scăderii tarifelor de distribuție cu circa 20% pentru SC Distrigaz Sud Rețele SRL.

ANRE menționează faptul că procesul de liberalizare a pieței interne de gaze naturale pentru clienții noncasnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014. Pentru această categorie de clienți, ANRE nu mai stabilește prețuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piața concurențială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale, relatează Agerpres.


„Având în vedere că de serviciul de distribuție beneficiază toți clienții noncasnici racordați la sistemele de distribuție, scăderea tarifelor de distribuție este un element care ar putea genera/determina și o scădere a prețurilor de furnizare aferente pieței concurențiale, în funcție de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat și a condițiilor contractuale”, mai precizează ANRE.

abonare newsletter