Politică

Parlamentul îşi apără incompatibilii

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, două proiecte de modificare a legii ANI care prevăd că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani funcţia în care au fost găsite în incompatiblilitate sau în conflict de interese, nu orice funcţie. Ulterior, parlamentarii au încercat să „o scalde“ şi au venit cu o explicaţie penibilă pentru acest vot, dând vina pe o greşeală de procedură.

Un proiect de modificare a legii ANI a fost iniţiat de deputaţii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Kerekeş Karoly, Florea Daniel, Marton Arpad, Niculae Mircovici, Cosmin Necula, Luminiţa AdamVictor Roman.

Iniţiatorii au arătat, în expunerea de motive, că, în prezent, în legea ANI se prevede intrerdicţia persoanelor în conflict de interese sau incompatibile de a ocupa "aceeaşi funcţie", iar Curtea Constituţională a precizat că această formulare este susceptibilă de două interpretări, fie "aceeaşi funcţie” însemană "orice funcţie", fie însemană "orice altă funcţie de natura celei care a generat starea de incompatibilitate".


Ca urmare, iniţiatorii au propus modificarea legii ANI, care să reglementeze situaţia.

Proiectul prevede că persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie de demnitate publică, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeripe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituiriidin funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioadă de 3 ani cu funcţiile susmenţionate. Dacă persoana a ocupat funcţia de primar, viceprimar, consilier local nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii.


Dacă persoana a ocupat funcţia de preşedinte, vicepreşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii. Dacă persoana a ocupat funcţia de de deputat, senator sau europarlamentar nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii.

Cel de-al doilea proiect adoptat tacit şi care modifică legea ANI în aceeaşi problemă este iniţiat de senatorul PC Cristina Anghel.


Potrivit proiectului, persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.


Propunerile legislative au fost adoptate tacit, termenul de dezbatere de 8 mai, fiind depăşit.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind decizional


Ulterior, parlamentarii au venit cu explicaţii pentru acest vot. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a constatat că a fost "o eroare" că proiectele de lege de modificare a legii ANI au fost trecute în plen ca adoptate tacit, deoarece, procedural, Senatul este prima Cameră sesizată.

"A fost o eroare. Senatul este primă Cameră sesizată cu aceste proiecte. S-a constat în Biroul Permanent că Senatul trebuie să fie prima Cameră sesizată în legătură cu acest proiecte şi atunci au fost trimise la Senat, iar apoi, vor veni la Cameră în calitate de cameră decizională", a explicat, după şedinţa Biroului Permanent, secretarul Camerei, deputatul Niculae Mircovici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter