Actualitate

Un compus chimic înrudit cu aspirina i-ar putea vindeca pe bolnavii de Alzheimer

O rudă chimică a aspirinei, salsalate, are potențial în tratarea bolilor neurodegenerative cum ar fi boala Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de oameni de știință de la Gladstone Institutes din cadrul University of California din San Francisco, publicat în revista „Nature Medicine”.

În urma administrării de salsalate unui șoarece de laborator cu demență frontotemporală, acesta și-a recăpătat memoria. Medicamentul a protejat, de asemenea, hipocampul, o parte a creierului esențială pentru formarea memoriei. Medicamentul pare să funcționeze prin reducerea acumulărilor toxice de proteină „tau”, implicată în boala Alzheimer.

În studierea bolii Alzheimer cei mai mulți cercetători s-au concentrat până acum pe mai faimoasa rudă a proteinei „tau”, beta-amiloidul, mult timp principalul suspect în această maladie. În Alzheimer, ambele sunt forme anormale de proteine. Când sunt alterate, ele devin toxice și produc daune neuronilor, ceea ce duce la moartea acestora. Mai multe medicamente care țintesc beta-amiloidul au ajuns la faza clinică a cercetării, însă niciunul nu s-a dovedit până în prezent eficient.


Noul studiu a descoperit că salsalate inhibă un proces numit „acetilare”, care duce la acumulări toxice în proteinele „tau”.

Salsalate este acum în curs de testare în cadrul mai multor studii clinice.  Deocamdată, niciun medicament care să țintească proteina „tau” nu este disponibil pentru pacienții care suferă de maladia Alzheimer, au precizat cercetătorii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter