Actualitate

Tensiuni între Rusia şi SUA privind situaţia din Siria

Secretarul de Stat John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au discutat duminică, la New York, la ONU, despre implicarea Rusiei în Siria, căi de evitare a unor a incidente în conflict şi posibilitatea unei tranziţii în această ţară devastată de un război civil.

„A fost un schimb de opinii foarte aprofundat despre implicaţiile atât militare, cât politice, ale angajării sporite a Rusiei în Siria”, a declarat pentru presă, sub protecţia anonimatului, un oficial american de rang înalt, care a adăugat că întâlnirea a avut scopul să o pregătească pe cea de luni între preşedinţii american şi rus.

Kerry şi Lavrov „au discutat nu doar despre dezescaladarea conflictului ci, în măsura în care este posibil, despre o revenire la negocierea unei căi de înaintare către o tranziţie politică”, a mai declarat acest oficial. „Ei au discutat despre diverse modalităţi de a analiza acest lucru”, a precizat el.


„Dezescaladarea conflictului” este o expresie prin care diplomaţii desemnează evitarea unor incidente neintenţionate sau accidente între diverse forţe militare care operează în acelaşi teatru.

Rusia părea să preia iniţiativa în cadrul eforturilor internaţionale de a pune capăt conflictului din Siria duminică, în timp ce Washingtonul încerca să elaboreze o nouă strategie în această ţară, iar Franţa şi-a trimis avioanele să bombardeze ţinte ale grupării Statul Islamic (SI).


„Suntem îngrijoraţi cu privire la felul în care vom avansa”, a declarat Kerry pentru presă. Potrivit unor oficiali americani, el lucrează la o nouă iniţiativă politică, la New York, care să includă Rusia şi puteri-cheie din Orientul Mijlociu.

Secretarul de Stat american a discutat despre Siria şi cu ministrul iranian de Externe, sâmbătă, tot la New York, unde se desfăşoară Adunarea Generală a ONU.


Putin îi ia în derâdere pe americani

Vladimir Putin a luat în derâdere eforturile Statelor Unite de a pune capăt războiului din Siria, care a provocat un aflux de refugiaţi către statele din regiune şi Europa.

El a declarat că Moscova, care a trimis luna aceasta tancuri şi aviane de război la o bază militară rusă din Siria, încearcă la rândul ei să creeze un „cadru coordonat” pentru soluţionarea conflictului.


„Am saluta o platformă comună de acţiune colectivă împotriva teroriştilor”, a declarat Putin într-un interviu pentru postul CBS.

El a denunţat susţinerea pe care Statele Unite o acordă forţelor rebele din Siria ca ilegală şi ineficientă şi a apreciat că este necesar ca Damascul să fie inclus într-un efort internaţional în lupta împotriva Statului Islamic.


Vladimir Putin a spus că rebelii antrenaţi de americani dezertează pentru a se alătura Statului Islamic (SI) cu tot cu armele furnizate de Washington. El a mai precizat că preşedintele sirian Bashar al-Assad merită susţinerea internaţională întrucât luptă împotriva unor organizaţii teroriste.

Rusia se implică în Siria

Rusia şi-a intensificat implicarea militară în Siria în ultimele săptămâni, iar oficiali americani acuză Moscova că trimite avioane de luptă, tancuri şi alte echipamente în ajutorul armatei siriene.

Brusca acumulare militară rusă, luna aceasta, în sprijinul lui al-Assad, dar şi o criză a refugiaţilor care s-a revărsat din regiune în Europa relansează încercări de soluţionare a conflictului din Siria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter