Actualitate

NINSORI în mai multe zone ale ţării: La peste 1.800 de metri s-a instalat iarna!

Iarna s-a instalat, duminică, în mai multe regiuni din țară. În stațiunile din Carpații Orientali, stratul de zăpadă era de un centimetru, iar ninsori şi vânt puternic erau semnalate şi în alte zone ale ţării.

"După ora 11.00, a început să dea lapoviţă, este ceaţă şi vântul sulfă cu aproximativ 70 de kilometri pe oră la rafală”, a afirmat meteorologul Irina Blaga, de la Centru Meteorologic Regional Transilvania Nord, din Cluj-Napoca.

Duminică, pe Ceahlău, la 1.900 de metri altitudine, era "iarnă în toată puterea cuvântului”, ningea şi viscolea. Temperatura a coborât până la minus 6 grade Celsius în jurul orei 15.00, iar în zonă s-a depus chiciură. Ninsori au căzut şi la altitudini mai mici, în staţiunea Durău, aflată la aproximativ 1.000 de înălţime.


În judeţul Harghita, în staţiunea Lacu Roşu, aflată la o altitudine de 983 de metri, la poalele muntelui Hăşmaşul Mare, ninge de la ora 15.00 şi statul de zăpadă abia depus măsoară un centimetru.

Meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, din Sibiu, a declarat, la rândul său, că şi în zona înaltă din Transilvania, la Bâlea Lac şi la vârful Lăcăuţi, "s-a semnalat lapovită”.


Fenomenele asociate iernii şi-au făcut apariţia, duminică, şi în nordul țării. Astfel, în judeţul Maramureş, la staţia meteo de la Iezer, aflată la peste 1.700 metri altitudine, cad ploi amestecate cu ninsoare.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperaturile au scăzut faţă de cele înregistrate duminică dimineaţă şi, începând din noapea de duminică spre luni, se preconizează că ninsorile se vor intensifica şi extinde ca arie.


În zona Carpaţilor Orientali vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala şi în zonele montane înalte din restul ţării, în jumătatea de nord a Moldovei şi trecător în estul şi sud-estul Transilvaniei. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, depăşind temporar 60-70 de kilometri pe oră, îndeosebi în sud, sud-est şi în zonele de munte.

Procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter