Actualitate

Directorul Grădinii Botanice din Jibou, chemat să preia şi conducerea Grădinii Botanice Cluj-Napoca

Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou, instituţie ce coordonează şi activitatea Grădinii Botanice, a fost solicitat să preia şi conducerea Grădinii Botanice din Cluj Napoca, după ce fostul director, Vasile Cristea, s-a pensionat.

Sicora a precizat marţi că solicitarea a venit din partea rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Ioan Aurel Pop, ea fiind acceptată doar pentru o perioadă limitată, până la găsirea unei alte soluţii.

„S-a pensionat directorul de acolo, Vasile Cristea şi domnul rector Ioan Aurel Pop m-a solicitat să merg. În principiu, i-am spus că nu pot să merg pentru că am aici un colectiv şi activităţi pe care nu pot să le abandonez pentru a merge la Cluj şi atunci am convenit să merg pentru o perioadă scurtă, până la găsirea unei alte soluţii, ca să nu rămână grădina din Cluj fără director. Voi fi cu jumătate de normă acolo, voi merge o zi sau două pe săptămână, după cum va fi nevoie. Dânsul s-a gândit la mine pentru că au văzut că treaba merge bine la Jibou, sunt rezultate bune. Până la urmă e un semn de apreciere a activităţii noastre, pentru că puteau să ia pe altcineva. Sub nicio formă nu plec de la Jibou. Aici rămân cu normă întreagă, iar acolo voi fi doar interimar, pentru o perioadă, cu o jumătate de normă probabil", a precizat Cosmin Sicora.


Acesta a adăugat că a acceptat şi pentru că în momentul în care fostul director al Grădinii Botanice din Jibou, Vasile Fati, a decedat, conducerea instituţiei a fost asigurată pentru o perioadă de către cei din Cluj Napoca.

"Mâine mă duc până acolo să mai stabilim nişte detalii şi voi prelua efectiv funcţie începând de joi", a menţionat acesta.

În vârstă de 41 de ani, Cosmin Sicora este originar din Jibou, fiind licenţiat în Microbiologie al Universităţii "Babes-Bolyai", Facultatea de Biologie şi Geologie Cluj-Napoca, unde a obţinut şi un master în manipularea genetică a plantelor.


Studiile în România au fost completate de un doctorat în Biologia mediului înconjurător (summa cum laude) la Universitatea din Szeged, Ungaria, respectiv burse postdoctorale în mai multe ţări.

abonare newsletter