Actualitate

Avem staţii de biciclete. Cum le folosim?

Regulamentul de utilizare a serviciului de închiriere de biciclete în regim de self-service urmează să fie adoptat de consilierii locali.

După ce a fost pus în dezbatere publică şi sute de voluntari au testat în ultimele luni sistemul Bike Sharing, regulamentul care trebuie respectat pentru a închiria una din cele 540 de biciclete ar urma să fie aprobat de consilierii locali în şedinţa de miercuri. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca recunosc că mai trebuie investit în dezvoltarea infrastructurii destinate acestui mijloc de transport “astfel încât deplasarea pe bicicletă să se facă în condiţii de siguranţă şi de trafic optime”, dar spun că bicicleta reprezintă o alternativă viabilă la mijloacele de transport existente.

Regulamentul care se va afla pe masa consilierilor locali stipulează condiţii generale de acces şi utilizare, procedura de obţinere a cardului de acces, procedura de închiriere şi de returnare a unei biciclete dintr-o staţie, respectiv drepturile şi obligaţiile utilizatorului, abaterile şi măsurile adoptate.


“Întrucât sistemul vizează folosirea în comun a bicicletelor de cât mai mulţi utilizatori, practica «acaparării» unei biciclete pe o perioadă lungă de timp este descurajată. Multe sisteme implementate în alte ţări europene oferă gratuitatea utilizării pe o perioadă determinată de timp, suficientă pentru o deplasare normală în mediul respectiv, la depăşirea căreia utilizatorul este penalizat sau amendat simbolic. Fondurile astfel strânse, care nu reprezintă o taxă de utilizare ci doar o penalizare pentru o utilizare neadecvată cu scopul declarat, pot fi folosite pentru acoperirea necesarului de mentenanţă sau service şi a altor costuri de operare a investiţiei”,  se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Bike Sharing, poate la anu’

După ce lucrările aveau ca termen de finalizare data de 16 august 2013, clujenii s-ar putea vedea nevoiţi să mai aştepte până în primăvara anului viitor pentru a închiria biciclete, după ce în regulament se prevede faptul că „perioada de funcţionare a sistemului va fi întreruptă în lunile de iarnă cel puţin în perioada 1 decembrie- 1 martie când se va efectua revizia totală a parcului de biciclete”.


“Intervalul orar de utilizare pentru o zi este 6.00- 24.00, valabil de luni până duminică. Bicicleta poate fi utilizată în mod gratuit timp de oră, indiferent de numărul de închirieri zilnice. La depăşirea acestei durate, clientul va trebui să suporte o penalizare începând cu data şi ora la care s-a înregistrat depăşirea. Cardul va fi blocat atunci când ajunge la sold negativ, urmând ca după achitarea sumei corespunzătoare penalizării acesta să fie deblocat. Utilizarea unui echipament nu este posibilă atât timp cât cardul este blocat”, mai prevede regulamentul.

Cum funcţionează sistemul de închiriere

Utilizarea echipamentului se va face în baza unui card emis de municipiul Cluj-Napoca la unul din sediile primăriilor de cartier sau la sediul primăriei centrale în urma încheierii şi semnării unui contract între părţi pe baza unui act de identitate valid şi având o adresă validă de e-mail.


“Adresa de e-mail va fi utilizată de sistem pentru a transmite un cod PIN cu ajutorul căruia utilizatorul poate utiliza o bicicletă. De asemenea, utilizatorul obţine pe adresa de e-mail furnizată numele de utilizator şi parola de acces a contului său personal prin care are acces la mesaje, detalii card şi trasee, facturi şi taxe, plăţi efectuate şi harta interactivă a staţiilor de biciclete în regim self-service”, se mai arată în documentul citat.

Penalizări pentru întârzieri

În regulament se mai specifică faptul că persoanele cu vârsta sub 18 ani pot obţine cardul doar cu acordul unui părinte sau tutore, iar persoanele care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu vor putea obţine un card de acces.


“Echipamentul dat spre utilizare va putea fi ridicat de la orice staţie de închiriere de biciclete în regim self-service şi va putea fi returnat la orice staţie sau în centrul folosit pentru returnarea bicicletelor aflat în Cluj-Napoca, strada Artelor nr. 4 în cazul în care din diverse motive nu a mai putut fi returnat la staţie. Echipamentul dat spre utilizare va fi returnat în termen de maxim 12 ore de la preluare, dar nu mai târziu de ora 24.00 din ziua utilizării echipamentului, în caz contrar utilizatorul va fi obligat la plata unei penalizări în valoare de 100 de lei. În plus, cardul folosit de către utilizator pentru utilizarea echipamentului va fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile calendaristice”, se mai arată în regulament.

Ţi se fură bicicleta, o plăteşti

Dacă echipamentul nu este returnat în cel mult 12 ore de la expirarea duratei maxime (ora 24.00 din ziua utilizării echipamentului) fapta utilizatorului de a nu returna bicicleta se poate considera suspiciune de furt şi se va aplica automat o penalizare în valoare de 100 de lei.


“În plus vor fi sesizate organele competente pentru începerea procedurilor legale de recuperare a echipamentului şi de pedepsire a utilizatorului. În cazul în care organele competente au reţinut în sarcina utilizatorului intenţia acestuia de a sustrage echipamentul, cardul emis pe numele utilizatorului va fi anulat şi pentru o perioadă de un an de zile utilizatorului i se va refuza emiterea unui nou card. După expirarea acestei perioade şi condiţionat de achitarea unei despăgubiri de 837 lei, utilizatorului i se poate emite un nou card. În cazul pierderii sau furtului bicicletei, utilizatorul are obligaţia să anunţe telefonic serviciul call center iar acesta va trebui să achite o despăgubire de 837 de lei reprezentând valoarea de piaţă a bicicletei. Utilizatorul nu poate utiliza o altă bicicletă dacă anterior nu a predat-o în mod corespunzător”, mai scrie în regulament.

Cât costă întârzierile

La returnarea bicicletei sistemul calculează durata călătoriei. În cazul în care se constată că s-a depăşit intervalul de o oră gratuit, se aplică o penalizare. Pentru o întârziere de 30 de minute utilizatorul va plăti 2 lei, pentru o întârziere de 60 de minute se va plăti 4 lei, iar pentru o depăşire cu 11 ore acesta va plăti 80 de lei. După returnarea bicicletei de utilizare, se poate prelua o altă biciclete doar după ce se aşteaptă minim 10 minute.

Pistele încă nu sunt gata în totalitate

Potrivit managerului de proiect, legăturile între Cluj-Napoca şi Apahida şi Floreşti nu sunt încă realizate. “Reţeaua de piste este finalizată 90%, se lucrează pe Calea Someşeni la construirea pistei noi. Şi în afara proiectului, cei de la Siguranţa Circulaţiei au gândit piste noi şi odată cu modernizarea infrastructurii oraşului (strada Avram Iancu, strada Horea) sunt prevăzute piste de biciclete, însă acesta este un proces care va continua şi în viitor. Legătura cu Apahida se face pe Calea Someşeni, va fi finalizată anul acesta. În Floreşti, datorită faptului că nu s-a mai construit centura de ocolire prin spate pe la Polus încă nu am reuşit să facem legătura, însă este proiectată o variantă pe drumul european”, a explicat Ovidiu Cîmpean.

Valoarea contractului este de 2,6 milioane euro și a fost semnat în anul 2011.

abonare newsletter