Actualitate
Clujenii s-au înghesuit să doneze sânge
Evenimentele de vineri seară din București au reușit să facă o nație întreagă să încerce măcar să empatizeze cu cei afectați de incendiul din Clubul Colectiv. Mai mult, acea seară poartă cu ea o lecție pe care ar fi bine să o învățăm rapid: importanța sângelui.
„Fiecare cred că face un exercițiu și se gândește «Ce s-ar fi întâmplat dacă eram eu acolo? Ce bine era dacă s-ar fi mobilizat cineva și pentru mine!» În general tinerii sunt foarte, foarte solidari. Ați văzut numărul mare de persoane tinere care s-au prezentat să doneze” spune psihologul Lazăr Marinela, coordonatoarea Centrului Mobil de Donare de Sânge Târgu Mureș.
Donează pentru o viață, nu pentru bunuri
Sângele înseamnă viață, iar noi ne-am obișnuit să donăm doar dacă suntem răsplătiți cu bonuri valorice sau bilete la festival. „Aceste centre mobile care se deplasează în diferite orașe din țară promovează donarea benevolă, neremunerată și nerecompensată. În România se consideră donarea neremunerată, deci donatorul nu este plătit pentru gestul lui, în schimb primește o recompensă constând în 7 tichete de masă cu care poate să-și achiziționeze alimente în valoare de 65 de lei. La aceste centre mobile donarea este voluntară, benevolă și nerecompensată. Deci donatorul nu beneficiază nici de scutirea de la locul de muncă, sau de la școală și nici de cele 7 tichete de masă”, a mai spus Lazăr.
Donarea de sânge e modul prin care se poate contribui la salvarea unei vieți, dar mai mult, este un ajutor care se poate oferi constant. „Au fost mult mai mulți donatori care au dat dovadă de înțelegere și vreau să le mulțumesc pentru asta. Donarea nu este un act care se poate prelungi la nesfârșit, ar fi ideal. Știu că au fost tare inimoși și au vrut să ajute. I-am încurajat să facă gestul ăsta la un centru fix cum este cel din Cluj Napoca, sau din alte orașe, pentru că de sânge este nevoie în permanență. Acum se vor aduna niște stocuri generoase, dar am vrea să ne bucurăm întodeauna de o astfel de avalanșă de donatori ”, a mai spus aceasta.
Tragedia care a dublat numărul donatorilor de sânge
Asociația React planificase cu mult timp înainte venirea la Cluj cu Centrul Mobil de Donare de Sânge, dar s-a nimerit să fie aici fix în lunea după cea mai mare tragedie a țării din ultimii ani. Incendiul clubului Colectiv care s-a soldat cu 31 de morți și în jur de 140 de răniți. Pentru cei de la React, ca și pentru Centrul Regional de Transfuzii Cluj, asta a însemnat o creștere impresionantă a donatorilor. Centrul Mobil a funcționat de la 8 dimineața până la amiază, orele 13. O donație durează în medie cam 15-20 de minute, depinde de fiecare persoană, iar în autocar se află două paturi de donare, ceea ce înseamnă că puteau dona maxim 8 persoane/oră.
Spre surprinderea lor, din cele peste 70 de persoane care au trecut azi pe acolo, au reușit să doneze în jur de 32. Reprezentantele asociației React erau copleșite, efectiv trebuiau să refuze donatori, să-i trimită către centrul regional de transfuzii, care și așa, era supra solicitat. În nici 5 minute au refuzat 10 persoane. „Încă nu am avut așa campanie în care să fie așa multă lume de la prima oră” spune Toader Viorica, sau Ica, cum îi spuneau colegele, managerul local al Asociației React, filiala Sibiu.
Asociația React e la Cluj din vara acestui an și Oana, una dintre reprezentantele clujence spune că e ”criză de sânge”. Tot ea își amintește de o întâmplare în care donatorii au dăruit tichetele de masă primite celor care chiar aveau nevoie de ele.
Traseul sângelui
Probabil, majoritatea donatorilor au mers la centru gândindu-se la Colectiv, sângele nu va ajunge direct la București. „Astăzi (n.red. ieri) am luat sânge din Cluj, îl vom duce la Mureș, îl vom testa, pentru că e foarte important să fie un sânge sigur, și apoi va ajunge în clinicile din Mureș și județul Mureș. Deocamdată centrul de la Târgu Mureș nu a primit o cerere din partea clinicilor din București, dar dacă va fi nevoie evident că din acest stoc, și de la cei peste 100 de donatori prezenți la Târgu Mureș, va ajunge și acolo”, a mai spus psihologul.
Cum arată Centrul Mobil?
Centrul Mobil dispune de o cameră de așteptare, camera de recoltare și o cameră post tratament în care donatorii așteaptă puțin ca să vadă cum evoluează starea lor. Timp în care li se oferă ceai, suc, apă sau biscuiți pentru a regla organismul. Înăuntru sunt 2 medici și 2 asistente. Oamenii erau fericiți pentru interesul stârnit în comunitate, dar cu toții au aceeași dorință: ca acest lucru să devină ceva constat.