Actualitate

INTERVIU: Cum își face loc teatrul independent din Cluj în cultura urbană

În Cluj, companiile de teatru independent s-au impus în viaţa culturală prin spiritul inovator al artiștilor care s-au implicat dinamic.

Clujeanca Alexandra Felseghi, regizor de teatru independent și totodată membru al unei companii independente de teatru a vorbit pentru Monitorul de Cluj despre tot ceea ce înseamnă acest gen de teatru în contextul artei contemporane la noi.

Alexandra Felseghi ne-a povestit și despre proiectele sale în curs de derulare, cele cu care se mândrește și pe care le promovează. Ultimul proiect pe care îl oferă publicului clujean, “Luna Creativă”, realizat cu sprijinul autorităților locale, promovează cultura și educația non-formală. Clujenii au la dispoziție o săptămână, mai exact până vineri, 13 noiembrie, să se bucure de evenimentele din cadrul acestuia. Programul care este promovat în diverse instituții din Cluj-Napoca vine în fața oamenilor cu o serie de ateliere creative de film, actorie de film, scriere creativă, teatru şi improvizație.


Reporter: În primul rând, pentru toți cititorii Monitorului de Cluj, să ne explicați puțin ce este teatrul independent şi care e diferenţa dintre teatrul independent şi cel de stat, clasic?

Alexandra Felseghi: Teatrul independent este o alternativă la evenimentele oferite de teatrele de stat. Cred că independent înseamnă, în primul rând, să fii foarte dinamic, foarte prezent în societate, aproape de oameni. În al doilea rând, publicul în sectorul independent este foarte important, evenimentele organizate în acest cadru depinzând de el.


Reporter: Cărui public de la Cluj se adresează în general?

Alexandra Felseghi: Publicul nostru, în principiu, e un public tânăr, cu vârste cuprinse între 16-45 de ani, dar oricine e binevenit la noi.Teatrul independent e adresat oricui e deschis, curios şi activ, oricui e interesat de nou şi de modalităţi noi de expresie.


Reporter: Am înţeles faptul că această companie de teatru din care faceți parte -Create.Act.Enjoy- este formată din 8 tineri actori, regizori de teatru şi film şi că totul a început din 2011. Aş vrea să ştiu cum s-a format această echipă profesionistă?

Alexandra Felseghi: În 2010 am terminat Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca şi fiind în anii de master, ideea de a înfiinţa această companie a venit ca o experimentare şi o căutare a noastră, a unor sensuri şi a unor idei pe care voiam să le explorăm. Aşa s-a născut spectacolul ,,This is my body. Come into my mind”, care a avut premiera în 2012 şi pe care l-am plimbat şi jucat la festivaluri de teatru din ţară şi din străinătate. Apoi a urmat programul de terapie prin artă, în care am colaborat cu Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca. În trei ediţii, acesta a devenit una din cele mai ample iniţiative de gen la nivel naţional. Ne-am dat seama apoi că funcţionăm împreună şi că ne completăm ca echipă.  Consider că e o modalitate bună, foarte creativă şi distractivă de a-ţi face meseria fără compromisuri.


Din 2015 s-au alăturat actorii Robert Cristian, Roxana Fânaţă şi Crina Andriucă .

Reporter: Am observat o diversitate foarte mare în rândul activităţilor şi de asemenea am constatat faptul că nu vă axaţi numai pe spectacole de teatru în sine.


Aţi putea vorbi despre celelalte activităţi cuprinse în proiect, de exemplu ateliere, entertainment?

Alexandra Felseghi: Atelierele noastre au o ofertă din ce în ce mai diversă în fiecare lună: ateliere de teatru şi improvizaţie, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, ateliere de scriere creativă, film şi actorie de film, dans contemporan, muzica în teatru şi film. Într-un fel, ele vin în completarea spectacolelor noastre, pentru că preferăm să ne cunoaştem publicul şi comunitatea din care facem parte.

Reporter: De la începutul lui octombrie şi până la jumătatea lui noiembrie, am înţeles că aţi iniţiat proiectul ,,Luna creativă”. Puteţi vorbi puţin despre ideea proiectului şi despre activităţile pe care tinerii le pot desfăşura în cadrul acestui proiect?

Alexandra Felseghi: „Luna Creativă” e un program realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca şi cel al Uniunii Teatrale din România şi are 2 direcţii mari şi importante: cea de educaţie non-formală şi cea artistică, pe care am încercat să le combinăm. ,,Luna Creativă” a constat într-o serie de ateliere  creative de film, actorie de film, scriere creativă şi teatru şi improvizaţie, destinate elevilor de liceu. Ne-am gândit că în acest fel, am putea veni în sprijinul sistemului educaţional, oferind activităţi extracurriculare, care ar putea ajuta participanţii liceeni în optarea pentru o carieră artistică viitoare. De asemenea, în cadrul „Lunii Creative” au avut loc până acum 2 premiere de spectacol: „Eteroclit” (spectacol de teatru-dans, cu Roxana Fânaţă şi Robert Cristian), „Păpuşa de ceară” (one woman show cu Crina Andriucă). Pe 13 noiembrie încheiem „Luna Creativă” cu premiera spectacolului de teatru dans „Galaxy” în regia lui Cristian Pascariu, cu Diana Buluga şi Raluca Lupan. Melinda Jakab semnează coregrafia acestui spectacol pe care îl văd crescând în fiecare zi.

 

Interviu realizat de Andrada Butoi, studentă la Jurnalism în Anul I, FSPAC, UBB Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter