Actualitate

Piața de vechituri Oser din Cluj, o întoarcere în timp

În fiecare sambătă, încă de la primele ore ale dimineţii, celebra piaţă de vechituri Oser din Cluj îşi deschide porţile pentru vânzători şi cumpărători. Chiar dacă vremea nu ține cu ei, comercianţii din piaţa Oser nu ratează ocazia de a-şi expune lucrurile uitate de timp pe tarabe, mese improvizate sau cearceafuri. Piața de vechituri Oser a fost și va rămâne „un deliciu” pentru oricine vrea să se întoarcă în timp.

Foto  arhiva Foto arhiva

În celebra piață de vechituri Oser  poţi să gasesti orice: de la electronice şi electrocasnice, farfurii, haine, carţi, viniluri, până la biciclete, schiuri sau piese de mobilier.

Chiar de la intrarea pe strada Bobâlna, comercianții expun  în faţa porţilor diverse obiecte: legume, fructe, murături şi orice lucru de pe urma căruia ar putea să obţină un mic venit.


,,M-am mutat în zonă de 41 de ani şi piaţa Oser era încă de pe atunci. Era la podul de peste Someş, apoi au mutat-o în Someşeni. Eu ies în faţa casei şi încerc să vând lucrurile pe care le am”, spune  o femeie care încearcă  să îşi acopere marfa cu folii de nylon şi pături pentru a le proteja de ploaia mocănească de sâmbătă.

Orice se poate negocia

După achitarea taxei de intrare în valoare de 1 leu, oricine intră aici face parcă o excursie în timp. Îmbiați de mirosul micilor care sfârâie pe grătar, curioșii, dar și cei care vor să cumpere câte ceva nu pot rămâne indiferenți. Aici înveţi să negociezi, iar dacă eşti dispus la târguială, poţi cumpăra o mulțime de lucruri la preţuri extrem de mici.


Agitaţia e mare, iar motivele sunt întemeiate deoarece pe timp de ploaie, cumpărătorii nu pot  să analizeze cu atenţie marfa expusă. ,,Fie ploaie, fie vânt, vin la Oser ca să vând. Cu cât ai mai multă diversitate, cu atât vinzi mai bine”, spune, în versuri, un simpatic domn care sâmbătă de sâmbătă vine în celebra piață ca să mai facă un ban în plus. În general, preţurile variază între 1 leu şi 100 de lei, dar se pot găsi şi lucruri noi care au preţuri mai ridicate.

„Evadarea” din oraș

Deși marfa este diversificată, cei care vin aici sunt, în general, interesaţi de electronice, articole de îmbrăcăminte sau pescuit. Mulți dintre ei sunt însă colecționari de diverse obiecte vintage, alții vor să își achiziționeze cărți la prețuri rezonabile, iar alții  vin pur și simplu din curiozitate. Fiecare lucru din acest loc  are o poveste pe care comerciantul vrea să o împărtășească cu cumpărătorul.


Indiferent de vreme, celebra piață de vechituri îmbină perfect vechiul cu noul. Aici, oricine s-a săturat de Clujul metropolitan cu centre comerciale moderne și multe kitch-uri poate evada pentru câteva ore, în fiecare weekend.

 


Text scris de Laurențiu Catargiu, student în Anul III la Jurnalism, FSPAC, UBB Cluj

Etichete: oser
abonare newsletter