Actualitate
În Cluj-Napoca sunt doar două spaţii de joacă, amenajate, pentru câini. Unul a fost distrus din cauza unui şantier al Primăriei - GALERIE FOTO
Pe hârtie sunt 28 de locuri de joacă pentru câini. În realitate, doar două sunt amenajate şi îngrădite, unul în Gheorgheni şi unul în Grigorescu. La fel ca în fiecare an, Primăria promite că va mai face şi altele. Cu toate că spaţiile de joacă pentru câini sunt foarte puţine, poliţiştii locali îi vânează pe proprietarii animalelor pentru a-i amenda.
De ani de zile, Primăria Cluj-Napoca are acelaşi răspuns standard cu privire la amenajarea de locuri speciale pentru plimbarea câinilor: “vor fi mai multe spaţii pentru plimbarea câinilor, încă sunt în curs de identificare şi amenajare”. Indentificarea şi amenajarea locurilor pare un procedeu foarte complicat dacă de mai mulţi ani autorităţile locale nu au reuşit să găsească o soluţie pentru această problemă.
Pe hârtie sunt 28 de locuri de joacă pentru câini, dar în realitate doar două sunt amenajate corespunzător, adică îngrădite, cu coşuri de gunoi şi bănci. Unul este în Grigorescu şi unul în Gheorgheni. De câteva săptămâni, spaţiul pentru câini din Gheorgheni, situat la capătul străzii Unirii este afectat de lucrările pentru realizarea bazei sportive. Băncile nu mai există, nici coşurile de gunoi, iarba a fost distrusă în multe locuri, iar suprafaţa terenului a fost redusă considerabil prin mutarea gardului cu câţiva metri faţă de poziţia iniţială.
Spaţiul ar fi afectat doar temporar
Deşi printre proprietarii patrupedelor circulă informaţia că acest spaţiu va fi desfiinţat, reprezentanţii Primăriei îi contrazic. “De când muncitorii au făcut vraişte locul de joacă, nu mai merg cu câinele acolo. Obişnuiam să merg dimineaţa când nu am timp de plimbări lungi. Îl lăsam jumătate de oră să alerge, să îşi facă nevoile. Am înţeles că se va desfiinţa şi Primăria va amenaja un parc de agrement”, afirmă Daniela, proprietara unui câine, din cartierul Gheorgheni.
Dacă proprietarii de patrupede se tem că vor rămâne fără singurul spaţiu amenajat pentru câini, reprezentanţii Primăriei spun că nu se va desfiinţa. “Spaţiul din Gheorgheni este afectat temporar de organizarea de şantier din zonă, dar va rămâne, nu se va desfiinţa”, au precizat reprezentanţii Biroului Mass-Media.
Locuri de joacă prea mici şi neîngrădite
În cartiere, mai există spaţii pentru câini, dar nu sunt deloc amenajate, nu sunt îngrădite şi au suprafaţa foarte redusă. Practic, acele terenuri sunt imposibil de folosit astfel că stăpânilor de patrupede nu le rămâne decât să îşi plimbe câinele în lesă.
Consilierul local Ioan Bîldea i-a solicitat primarului Emil Boc de mai multe ori să amenajeze mai multe spaţii de joacă pentru câini pentru că este inadmisibil ca într-un oraş cu peste 300.000 de locuitori să existe doar două locuri îngrădite şi amenajate.
De anul trecut câinii pot merge cu autobuzul
Anul trecut, în octombrie, Primăria a reuşit să aprobe un nou regulament privind accesul câinilor în locurile publice. Înainte de intrarea în vigoare a acestuia, în Cluj-Napoca era valabil un regulament din 1996 care prevedea, printre altele, că patrupedele trebuie să poarte jujeu.
Un element de normalitate prevăzut în regulamentul aprobat anul trecut este permiterea accesului câinilor în mijloacele de transport în comun. “Câinii de talie medie şi mare vor fi ţinuţi în lesă şi vor purta botniţă. Câinii de talie mică vor fi ţinuţi în lesă, în braţe sau în cuşcă ori geantă de transport. În mijlocul de transport în comun va urca maxim un câine însoţit de deţinător. Deţinătorul achită şi compostează şi pentru câine un bilet de călătorie”, este precizat în regulament.
Primăria nu oferă condiţii de plimbare a câinilor, dar dă amenzi
Cu toate că spaţiile de joacă pentru câini sunt foarte puţine, poliţiştii locali îi vânează pe proprietarii animalelor pentru a-i amenda. În ultimele zile, Poliţia Locală a amendat mai mulţi proprietari de câini, verificările fiind făcute ca urmare a reclamaţiilor venite din partea asociaţiilor de proprietari.“În urma verificărilor efectuate în ultima săptămână, au fost constatate o serie de nereguli, cum ar fi plimbarea câinilor fără lesă sau în locurile de joacă pentru copii, precum și nedeținerea de către proprietari a materialelor necesare pentru colectarea deșeurilor provenite de la animale. Astfel de situații au fost sesizate pe străzile Fabricii, Anina, A. Vlaicu, Oltului, Snagov, Unirii, Arieșului, Parcul Rozelor și Parcul Central”, au declarat reprezentanţii Primăriei.
Polițiștii locali au aplicat 16 amenzi, în valoare de 825 de lei deținătorilor de animale care nu au respectat regulamentul aprobat prin HCL nr. 345/2015. Astfel de verificări sunt organizate periodic de Poliția Locală, în scopul menținerii unui mediu curat.